Bezlepková dieta

Co je to bezlepková dieta?

Jedná se o dietu, ve které jsou ze stravy vyloučeny veškeré potraviny, ve kterých je obsažen lepek. Bezlepkovou dietu je potřeba držet v případě diagnostiky onemocnění celiakie, případě alergie na lepek. Zajímá vás jaký je rozdíl mezi celiakií, alergií na lepek a jaké jsou projevy těchto onemocnění? Přečtěte si článek Co je celiakie.

Lepek je protein, který se nachází v obilovinách jako je pšenice, oves, žito nebo špalda. Najdeme ho tak v široké škále běžných potravin. Pro lidi s celiakií konzumace těchto potravin způsobuje závažné zdravotní komplikace. Vzhledem k tomu, že je celiakie autoimunitním onemocněním, bezlepková dieta je proto doživotní. Více o lepku se dozvíte v našem článku zaměřeným na toto téma.

 bezlepkove-testoviny    

Bezlepková dieta a co jíst?

Jak již bylo řečeno, bezlepková dieta vylučuje potraviny obsahující lepek. Naštěstí existují alternativy, jak se v případě celiakie stravovat.

Volit můžete ze široké škály alternativ. Nejčastěji se můžete setkat s kukuřičnými, luštěninovými, rýžovými, jáhlovými, quinoovými, cizrnovými, hrachovými nebo čočkovými výrobky. Bezlepkových potravin je na výběr dostatek a vybere si každý.

Základem bezlepkové stravy jsou:

Z nápojů jsou povoleny:

 Z alkoholických nápojů je možné konzumovat víno, sekt a destiláty.

Mezi krajně nevhodné potraviny patří:

  • běžné pečivo
  • běžné obilné výrobky
  • běžné koláče, buchty
  • knedlíky
  • běžné těstoviny
  • ostatní pekařské výrobky
  • jíška (zahuštěné omáčky)
  • dochucovadla (bujóny, sójová omáčka)
  • sušenky, sladkosti
  • pivo
  • rozpustná káva a i třeba whiskey

 

Skrytý lepek však můžeme objevit i v dalších potravinách jako je čokoláda, pudinky, limonády, uzeniny, dochucovadla, dresingy, ale i třeba jogurty nebo některé čaje. Vždy je důležité číst etiketu konkrétního výrobku, případně se informovat u obsluhy.

Spoustu nevhodných potravin však můžeme najít i v čistě bezlepkové formě. Můžete si tak dopřát vaše oblíbené pochutiny zcela bez omezení.

Ze začátku nasazení diety by strava měla být šetřící a proti průjmová, proto je vhodné volit netučná jídla, omezit tuky a snažit se o úpravu pokrmů spíše vařením či dušením místo smažení. Koření a sůl je možné používat prakticky bez omezení.

Tolerance lepku u celiaků je různá. Změny na sliznici může vyvolat již dávka 100 mg denně. Proto se za bezpečnou dávku považuje 20-50 mg lepku denně. Běžná konzumace se pohybuje až kolem 20 g lepku denně.

Při nákupu výrobků vždy sledujte symbol přeškrtnutého klasu na obalu. Pokud máte podezření, že byste mohli celiakií trpět, určitě se poraďte se svým lékařem, který vás může poslat na testy, které mohou celiakii prokázat.

Tipy na bezlepkové dobroty

Rádi byste si i při bezlepkové dietě dopřáli klasická oblíbená jídla a moučníky? Nebo chcete trochu obohatit svůj bezlepkový jídelníček? Přinášíme vám bezlepkové recepty, na kterých si pochutnáte a můžete si je připravit zcela bez výčitek.

  • jablečný štrúdl
  • bezlepková tvarohová buchta
  • bábovka
  • krtkův dort
  • palačinky
  • domácí langoše
  • vege burger
  • špagety se sušenými rajčaty a balkánským sýrem
  • perník