Pokud teskníte u stánků s langoši, že si je nemůžete kvůli své bezlepkové dietě dopřát, nezoufejte. Tyto langoše si můžete s chutí dát a to úplně bez výčitek. Těsto je krásně křehké a přesto 100% bezlepkové. Připravte si je s klasickou kombinací česneku, kečupu a sýru nebo je zkuste třeba nasladko.
Co budete potřebovat:
- 500 g bezlepkové mouky (250 g směsi Mantler, 250 g Jizerky).
- 1 lžička cukru
- 120 g zakysané smetany 15%
- 250 ml mléka
- 25 g droždí
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- rostlinný olej na smažení
Na dohotovení: kečup, česnek, sýr
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek, kdy rozdrobíme droždí, které by mělo být pokojové teploty. Přidáme cukr, který utřeme s droždím, přilijeme cca 50 ml teplého mléka a pečlivě rozmícháme. Kvásek necháme cca 10-15 minut v teple vzejít.
- Do mísy si prosejeme oba druhy mouky, přidáme zakysanou smetanu, zbylé mléko, vejce, sůl a kvásek. Směs zpracujeme v hladké těsto a uložíme ho nejméně na 4 hodiny odležet do lednice, nejlépe přes noc.
- Z odleželého těsta tvoříme malé placičky, které smažíme ve velké vrstvě oleje nebo přímo ve fritéze dozlatova.
- Hotové langoše necháme okapat na ubrousku a podáváme potřené česnekem, kečupem a zasypané sýrem.