Čerstvě nastrouhaná jablíčka, voňavá skořice, křehké delikátní těsto – takový je typický štrúdl jak ho známe.
Upečte si ho i v bezlepkové variantě. Ti, kteří ovocné moučníky nemusí, si mohou štrúdl naplnit tvarohem, mákem, povidlama anebo ho zkusit naslano třeba se špenátem nebo zelím a uzeným masem. My vybrali recept na klasický jablečný.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 600 g směsi Mantler
- 2 kelímky pomazánkového másla
- 1 vejce
- 1 žloutek na potření těsta
- 50 g másla
- 50 ml mléka
Náplň:
- 4-6 oloupaných jablek
- citrónová šťáva
- 1 sáček skořicového cukru
- rozinky
- ořechy
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- V míse smícháme směs Mantler, pomazánkové máslo, vejce, máslo a mléko a zpracujeme v hladké těsto. Uložíme ho do chladu alespoň na 60 minut, ještě lépe přes noc.
- Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nebo nakrájíme na kousky a přidáme skořicový cukr a citrónovou šťávu.
- Odleželé těsto rozválíme na vále nebo pečícím papíře na co nejtenčí plát (případně na dva menší). Jablka zbavíme přebytečné vody a poklademe na těsto. Posypeme rozinkami a nakrájenými ořechy.
- Štrúdl zarolujeme, párkrát propíchneme vidličkou, aby mohl unikat vzduch a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v horkovzdušné troubě při 170 °C asi 20 minut. Štrúdl necháme vychladnout a zasypeme ho moučkovým cukrem.