Perníčky jsou jedno z nejoblíbenějších cukroví. Není se čemu divit, úžasně provoní celý byt a dotvoří úžasnou atmosféru Vánoc ☃️.
Od pečení perníčků nás však mnohdy odrazuje čekání na to, až změknou a budeme si je moci konečně vychutnat.
Pokud se vám nechce čekat a chcete si upéct perníčky, které budou hned po upečení krásně měkké, zkuste tento bezlepkový recept na měkké perníčky a vychutnejte si naplno vánoční pohodu!
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 360 g bezlepkové mouky Jizerka
- 180 g moučkového cukru
- 3 menší vejce
- 50 g másla
- 2 lžíce medu
- 1 bezlepkový kypřící prášek do perníku
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžička skořice
Na polevu:
- 10 lžic moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžička bramborového škrobu
- trocha citronové šťávy
Postup:
1) Všechny suroviny smícháme dohromady a zpracujeme je v hladké těsto. Jizerku nejlépe prosejeme přes jemné sítko, aby těsto mělo ještě lepší strukturu. Pokud by se těsto příliš lepilo, ještě trochu Jizerky přidáme.
2) Hotové těsto dáme alespoň na 24 hodin odpočinout do lednice.
3) Druhý den si rozválíme těsto výšce cca 0,5 cm a vykrajujeme tvary. S těstem pracujeme rychle, vzhledem k použitému máslu rychle ztrácí při pokojové teplotě svou ideální konzistenci a může nám příliš měknout.
4) Perníčky pečeme při 175 stupních cca 10 minut.
5) Ještě horké je potřeme rozšlehaným vajíčkem, po kterém se budou hezky lesknout.
6) Vychladlé perníčky dále můžeme zdobit cukrovou polevou dle libosti. Suroviny na cukrovou polevu vyšleháme do požadované konzistence a ihned zdobíme. Postačí nám na to zdobící sáček s tenkou špičkou, případně mikrotenový sáček se zastřiženým rohem.