Bezlepková vánočka

Vánoce bez vánočky? To si snad ani nelze představit! Připravte si skvělou bezlepkovou vánočku podle našeho receptu. Vánočku můžete i klasicky uplést, anebo si trochu ulehčit práci a upéct ji přímo ve formě. 

 Bezlepková vánočka na stole

Suroviny pro přípravu receptu:

Na kvásek: 

  • 200 ml vlažné vody 

Na těsto: 

  • 150 ml mléka  
  • 2 vejce  
  • kůra z jednoho citrónu 
  • 125 g másla + na vymazání 
  • 4 g soli  

Ingredience pro přípravu bezlepkové vánočky 

Postup receptu: 

1. Suroviny na kvásek smícháme dohromady a přikryté necháme vykynout v lednici přes noc. Druhý den ke kvásku přilijeme mléko, přidáme vejce, oba druhy cukru, kůru z citrónu a změklé máslo a zapracujeme. Do těsta poté přisypeme mouku, sůl, rozinky a mandle a znovu zpracujeme v hladké těsto. 

 Recept pro bezlepkovou vánočku

2. Těsto opět necháme kynout přes noc v chladu. Poté těsto přeneseme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na vánočku. Necháme ještě cca 4 hodiny v teple dokynout. Poté pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi hodinu do zezlátnutí. 

 Těsto na bezlepkovou vánočku

Na pečení vánočky můžete použít i hotové bezlepkové směsi na kynuté těsto nebo přímo na vánočku. Do směsi můžete přidat i část jedno druhové bezlepkové mouky 

Popup
vyhodne_baleni

Nová výhodná balení bezlepkových potravin – ideální volba pro každou kuchyni!