Chcete si dopřát Tiramisu v bezlepkové verzi? Tento nadýchaný dezert kombinuje jemnost mascarpone, aroma kávy a lahodné nadýchané piškoty, samozřejmě bezlepkové! Je snadné na přípravu a zaručeně si vždy pochutnáte vy i vaše návštěva. Přesvědčte se, že i bez lepku může tradiční italský dezert chutnat tak božsky.
Co budete potřebovat:
- 150 ml espressa
- 50 ml mandlového likéru (je možné nahradit např. rumem)
- 100 g krupicového cukru
- 4 žloutky
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání 33 % tuku
- kakao na posypání
Postup:
1. Uvaříme si espresso a necháme ho zcela vychladnout. Poté ho smícháme s mandlovým likérem nebo rumem. Žloutky s cukrem postupně vyšleháme šlehačem do husté pěny a dáme stranou. Poté ke žloutkům jemně přimícháme mascarpone a šlehačku, kterou jsme si předtím vyšlehali dotuha. Směs důkladně jemně promícháme.
2. Na dno pohárků (nebo pekáčku/mísy) poklademe lžící nebo pomocí cukrářského sáčku krémovou směs. Poté si vezmeme cukrářské piškoty a jednou stranou je namočíme do směsi kávy. Otočíme je namočenou stranou nahoru a navrstvíme je na krém do pohárků. Tím, že je namočíme pouze z jedné strany nám zůstanou krásně vláčné, ale v krému se nerozmočí.
3. Postup poté opakujeme (dále vrstvíme krém a nasáklé piškoty). Poslední vrstvu zakončíme krémem. Ten můžeme pomocí lžičky polít ještě troškou zbylé kávy. Tiramisu navrch hojně posypeme hořkým kakaem a uložíme vychladit do lednice, alespoň na 2 hodiny. Můžeme dozdobit kávovými zrnky, oříšky, ovocem, čokoládovou trubičkou nebo třeba mátou.
Tiramisu můžete ozvláštnit například i ořechovým máslem, sušeným ovocem, oříšky, oplatkami nebo ovocným rozvarem. Můžete si ho připravit i ve verzi bez syrových žloutků nebo bez alkoholu, aby si mohli pochutnat i malé ratolesti.