Suroviny:
- 1,5 litru mléka,
- 500 g jáhel,
- 1/2 kostky másla,
- 2-3 vejce,
- 6 lžic třtinového nebo normálního cukru,
- špetku soli,
- sezónní či kompotované ovoce (jablka, švestový kompot apod.),
- možno přidat hrst hrozinek a ořechy dle chuti,
- tuk na vymaštění pekáčku a kukuřičnou strouhanku na jeho vysypání.
Postup:
- Jáhly dvakrát spaříme vařící vodou, nasypeme do osoleného a mírně oslazeného mléka a za stálého míchání rozvaříme jáhly na kaši. Necháme vychladnout, občas zamícháme.
- Částí másla vymažeme pekáček a vysypeme ho kukuřičnou strouhankou.
- Zbylé máslo utřeme s cukrem, přidáme žloutky, trochu našleháme a vmícháme do studené jáhlové kaše.
- Z bílků ušleháme sníh a také opatrně zamícháme do kaše.
- Polovinu hmoty dáme do pekáčku, povrch uhladíme a poklademe ovocem. Do zbylé jáhlové kaše přidáme hrozinky a oříšky a přikryjeme jí ovoce v pekáčku.
- Pečeme při 180°C dozlatova, trvá to asi 3/4 hodiny. Hotový nákyp na talíři políjerme šťávou z kompotu, popř. pocukrujeme.
Zdroj obrázku: https://www.toprecepty.cz/