Spoustu lidí si bez lineckých koleček neumí Vánoce ani představit. Jedno z vůbec nejoblíbenějších cukroví se skládá z jemného a křehkého těsta, doplněného červeným ovocným džemem, který dodává cukroví šťavnatost a jemnou kyselost. Tradičně se linecké vykrajuje do koleček nebo různých tvarů dle fantazie. Bez problémů si linecké můžete dopřát i v bezlepkové verzi! 🎄
Suroviny pro přípravu receptu:
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru + na posypání
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 vejce
- 70 g mandlové mouky
- 250 g bezlepkové mouky
- ovocný džem
Postup receptu:
- Máslo utřeme s oběma druhy cukru do pěny. Postupně důkladně zašleháme vejce, jedno po druhém. Pomalu přisypáváme prosátou mandlovou i bezlepkovou mouku a zpracujeme v kompaktní těsto. Uložíme alespoň na 60 minut do chladu, nejlépe přes noc.
- Z odleželého těsta vyválíme plát silný asi 2 mm a vykrajujeme požadované tvary. Půlku tvarů vykrojíme i s kolečkem uvnitř. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, cca 8 minut. Necháme vychladnout a slepíme džemem. Na závěr můžeme pocukrovat. Uchováváme v lednici.
Linecké i další dezerty si hravě můžete připravit i z hotových bezlepkových směsí.