Banánový chlebíček se těší velké oblibě po celém světě. Je ceněný zvláště pro svou vláčnost, bohatou banánovou chuť, jemnou texturu, a jednoduchou přípravu. Pokud máte přebytek banánů, je banánový chlebíček skvělou volbou jak je zužitkovat. Recept zvládnou i naprostí začátečníci, ale chutí uspokojí i náročné gurmány.
Co budete potřebovat:
- 100 g rozpuštěného másla + na vymazání formy
- 3 vejce
- 50 ml mléka
- 3 banány + 1 navrch na ozdobu
- špetka soli
- 30-40 g cukru krupice
- 1 vanilkový cukr
- 220 g bezlepkové mouky (např. Jizerky)
- 1 sáček bezlepkového kypřícího prášku do perníku
- čokoláda na vaření (čokoládové pecičky)
- Do větší mísy přidáme rozpuštěné máslo, vejce, mléko, rozmačkané banány, sůl a oba druhy cukru. Důkladně vše promícháme. Do další mísy prosejeme mouku, smícháme ji s kypřicím práškem a promísíme s banánovou směsí. Směs můžeme i mírně prošlehat. Nakonec přidáme na malé kousky nakrájenou čokoládu.
- Formu na chlebíček vymažeme máslem. Do formy nalijeme připravené těsto a na povrch poklademe přepůlený banán. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 60 minut. Chlebíček necháme zchladnout, vyndáme z formy a podáváme.
Banánový chlebíček můžete upéct i z přezrálých banánů, které byste jinak už nevyužili. V takovém případě jen uberte množství cukru. V případě méně zralých banánů naopak můžete trochu cukru přidat.