Znáte lahodnější, krémovější a oblíbenější dezert, než je cheesecake? Delikátní dort připravený z krémového sýra a máslových sušenek?
Cheesecake má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Řecka. První zmínky pocházejí z doby kolem 230 n.l. Cheesecake v moderní podobě tak, jak ho známe dnes, začal vznikat v 18. století, kdy se na výrobu začaly používat měkčí a krémovější druhy sýra. Největší popularitu získal v USA v 19. století po rozšíření krémového sýra.
Receptů a obměn na tento dezert je tak opravdu mnoho. Připravit si ho můžete z krémového sýru, mascarpone, ricotty, tvarohu nebo lučiny. Samozřejmě je mezi sebou můžete i kombinovat.
Co budete potřebovat:
Na cheesecake:
- 500 bezlepkových máslových sušenek
- 200 g změklého másla
- 700 g krémového sýra (Philadelphia, mascarpone…)
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g zakysané smetany
- šťáva ze dvou citrónů
- 1 lžička citrónové šťávy
- citrónová kůra
- 4 vejce
Na kandované citróny:
- 4 BIO citróny
- 200 g cukru krupice
- 120 ml vody
1. Máslové sušenky vložíme do mísy a rozdrtíme je najemno. Přidáme změklé máslo a propracujeme na kompaktní hmotu. Dortovou formu o rozměru 25 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a na dno upěchujeme sušenkovou směs. Korpus pečeme 10 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Necháme vychladnout.
2. Mezitím si připravíme krém. Sýr smícháme s mascarpone, přisypeme oba druhy cukru a vyšleháme. Poté zašleháme i zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, kůru a postupně i vejce.
3. Připravený krém vlijeme do formy se sušenkovým korpusem a necháme 5 minut odstát. Následně pečeme, ideálně na parní program (případně do trouby vložíme i nádobu s vodou spolu s cheesecakem), při 180 °C 10 minut, poté stáhneme teplotu na 160°C a dopékáme cca 40 minut. Troubu po dobu pečení neotevíráme.
4. Vodu s cukrem vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Poté vložíme na plátky nakrájené citróny a při mírném plamenu vaříme cca 50 minut do konzistence sirupu. Poté plátky citrónů vyložíme na pečicí papír a necháme vychladnout. Sirup slejeme do misky.
5.Hotový cheesecake by měl být pevný po okrajích a mít konzistenci želé ve středu. Upečený dort necháme v troubě chladnout při pootevřených dvířkách cca 120 minut. Následně vychladlý cheesecake dozdobíme kandovanými citróny, přikryjeme a vložíme do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Podáváme přelité citrónovým sirupem.
Cheesecake si můžete snadno připravit i z hotové bezlepkové směsi na cheesecake. Stačí přidat pár surovin a vychutnat si lahodný dort.