Novinky

Bezlepková pizza

Křupavý základ, šťavnatý střed a velká záplava sýra. To je všemi milovaná pizza. A samozřejmě se o ní nemusíte ochudit, protože pro vás máme recept v bezlepkové verzi! Využijte základní těsto a pak už jen doplňte o všechno, co máte rádi.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

Ingredience na pizzu:

 

Postup:

Všechny suroviny na těsto smícháme a dobře zpracujeme. Těsto necháme v míse přikryté utěrkou na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vyválíme na pomoučněném plátu nebo pečicím papíře dotenka a přebytečné okraje ořízneme. 

Rajčata v rendlíku povaříme a ochutíme oreganem. Necháme mírně zchladnout a naneseme na připravené těsto. Okraje pizzy necháme volné. Na rajčatový základ poklademe žampiony, šunku a mozzarellu. 

Pizzu opatrně vložíme do trouby předehřáté na 250 °C a pečeme na horní příčce cca 10 minut, dokud okraje pizzy nezhnědnou a pizza se nezapeče. Před podáváním nakrájíme na porce a doplníme o čerstvou mozzarellu a bazalku.

Těsto je velmi jednoduché na přípravu a dobře se s ním pracuje. Doplňte si pizzu o cokoliv, co vás napadne a vychutnejte si pochoutku jako z itálie.

Jsme si jistí, že recept zvládne opravdu každý! Pokud byste si i tak netroufli nebo byste chtěli ušetřit čas s přípravou těsta, určitě prozkoumejte značku Schär, která má mezi svými produkty už připravené korupsy na pizzu.

Dobrou chuť!

Bezlepkové mrkvové muffiny

Hledáte zdravější variantu sladké pochoutky? A ještě k tomu bezlepkové? Dopřejte si jednoduchou snídani nebo svačinku ve formě mrkvových bezlepkových muffinů. Navíc jsou úžasně jednoduché, díky jablku, mrkvi a jogurtu krásně šťavnaté a navíc si dopřejete i porci vlákniny. Hotové je máte za chviličku a určitě si pochutnáte.

Co budete potřebovat:

 

 

Postup:

1. Mrkev a jablko nastrouháme najemno. Přendáme do mísy a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme veškeré ostatní suroviny a důkladně promícháme. Těsto postupně nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny.

2. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 40-45 minut dokud nejsou muffiny zcela propečené. Upečené muffiny necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Podáváme posypané moučkovým cukrem, případně dozdobené plátky mrkví.

 

Užijte si bezlepkové muffiny bez výčitek. Muffiny jsou ideálním dezertem, u kterého můžete využít prakticky jakoukoliv kombinaci bezlepkových mouk. Přizpůsobit si je tak můžete dle své chuti!

Bezlepkový chléb

Domácí bezlepkový chléb je skvělou volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním klasickým chlebům, ale nechtějí slevit na chuti ani kvalitě. Upečte si tento domácí bezlepkový chléb s křupavou kůrkou na povrchu a měkkým středem uvnitř. Nyní můžete mít čerstvé pečivo na stole každý den!

Co budete potřebovat:  

 Postup:

1. Do mísy nasypeme oba druhy mouk, přidáme sůl, olej, droždí, vodu, semínka a kmín. Vypracujeme kompaktní hladké těsto. V případě, že se těsto nadměrně lepí, přisypte trochu mouky. Poté vložíme do pomoučněné ošatky či mísy na kynutí a necháme přikryté utěrkou kynout 60 minut.

2. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než nám chléb vykyne, nahřejeme v troubě nádobu, ve které budeme chléb péct. Jakmile je nádoba předehřátá, opatrně do ní vyklopíme připravený chléb. 

3. Formu s chlebem přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme cca 40 minut. Poté poklici odklopíme a dopékáme cca 15 minut do zlatavé kůrky. Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.

Chléb si můžete připravit čistě z hotové bezlepkové směsi či ji obohatit další jednodruhovou moukou. Zaexperimentujte také s různými druhy semínek, oříšků, sezamu nebo třeba vloček. Můžete je přidat dovnitř i jako posyp.

Bezlepkový cheesecake

Znáte lahodnější, krémovější a oblíbenější dezert, než je cheesecake? Delikátní dort připravený z krémového sýra a máslových sušenek?

Cheesecake má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Řecka. První zmínky pocházejí z doby kolem 230 n.l. Cheesecake v moderní podobě tak, jak ho známe dnes, začal vznikat v 18. století, kdy se na výrobu začaly používat měkčí a krémovější druhy sýra. Největší popularitu získal v USA v 19. století po rozšíření krémového sýra.

Receptů a obměn na tento dezert je tak opravdu mnoho. Připravit si ho můžete z krémového sýru, mascarpone, ricotty, tvarohu nebo lučiny. Samozřejmě je mezi sebou můžete i kombinovat.

 

Co budete potřebovat:

Na cheesecake:

Na kandované citróny:

 

1. Máslové sušenky vložíme do mísy a rozdrtíme je najemno. Přidáme změklé máslo a propracujeme na kompaktní hmotu. Dortovou formu o rozměru 25 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a na dno upěchujeme sušenkovou směs. Korpus pečeme 10 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Necháme vychladnout.

2. Mezitím si připravíme krém. Sýr smícháme s mascarpone, přisypeme oba druhy cukru a vyšleháme. Poté zašleháme i zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, kůru a postupně i vejce.

3. Připravený krém vlijeme do formy se sušenkovým korpusem a necháme 5 minut odstát. Následně pečeme, ideálně na parní program (případně do trouby vložíme i nádobu s vodou spolu s cheesecakem), při 180 °C 10 minut, poté stáhneme teplotu na 160°C a dopékáme cca 40 minut. Troubu po dobu pečení neotevíráme.

4. Vodu s cukrem vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Poté vložíme na plátky nakrájené citróny a při mírném plamenu vaříme cca 50 minut do konzistence sirupu. Poté plátky citrónů vyložíme na pečicí papír a necháme vychladnout. Sirup slejeme do misky.

5.Hotový cheesecake by měl být pevný po okrajích a mít konzistenci želé ve středu. Upečený dort necháme v troubě chladnout při pootevřených dvířkách cca 120 minut. Následně vychladlý cheesecake dozdobíme kandovanými citróny, přikryjeme a vložíme do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Podáváme přelité citrónovým sirupem.

 

Cheesecake si můžete snadno připravit i z hotové bezlepkové směsi na cheesecake. Stačí přidat pár surovin a vychutnat si lahodný dort.

Bezlepkové linecké

Spoustu lidí si bez lineckých koleček neumí Vánoce ani představit. Jedno z vůbec nejoblíbenějších cukroví se skládá z jemného a křehkého těsta, doplněného červeným ovocným džemem, který dodává cukroví šťavnatost a jemnou kyselost. Tradičně se linecké vykrajuje do koleček nebo různých tvarů dle fantazie. Bez problémů si linecké můžete dopřát i v bezlepkové verzi! 🎄

 Bezlepkove_Linecke_06

Co budete potřebovat:

Postup:

  1. Máslo utřeme s oběma druhy cukru do pěny. Postupně důkladně zašleháme vejce, jedno po druhém. Pomalu přisypáváme prosátou mandlovou i bezlepkovou mouku a zpracujeme v kompaktní těsto. Uložíme alespoň na 60 minut do chladu, nejlépe přes noc.

 Bezlepkove_Linecke_01

Bezlepkove_Linecke_02

Bezlepkove_Linecke_03

  1. Z odleželého těsta vyválíme plát silný asi 2 mm a vykrajujeme požadované tvary. Půlku tvarů vykrojíme i s kolečkem uvnitř. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, cca 8 minut. Necháme vychladnout a slepíme džemem. Na závěr můžeme pocukrovat. Uchováváme v lednici.

 Bezlepkove_Linecke_04

Bezlepkove_Linecke_05

Linecké i další dezerty si hravě můžete připravit i z hotových bezlepkových směsí.

Vege burger

Ať už jste vegetarián, hledáte alternativu masa, nebo prostě jen chcete zkusit něco nového, přinášíme vám recept na vegetariánský burger s rukolovým pestem a dipem ze sušených rajčat. Vyzkoušejte hotovou směs na burger, do které přidáte pouze vodu a olej. Pokud se vám nechtějí vyrábět domácí hamburgerové houstičky, pořiďte si je už hotové ať se můžete zaměřit na náplň.

 Co budete potřebovat:

Na dip:

Na rukolové pesto:

  • rukola
  • česnek
  • olivový olej
  • sůl

1) Začneme přípravou samotného burgeru. Celý obsah sáčku vysypeme do mísy, přidáme 190 ml vody a 60 ml oleje a pořádně promícháme. Směs necháme 30 minut odležet.

2) Mezitím si připravíme rukolové pesto. Do mixéru přidáme rukolu, česnek, olivový olej, parmazán a sůl a mixujeme tak, aby vzniklo jemné pesto. Připravíme si i dip z majonézy a sušených rajčat, kdy přidáme pár kousků sušených rajčat do majonézy a rozmixujeme. Dip dáme vychladit.

3) Připravíme zbylé suroviny a nakrájíme si rajčata, cuketu a cibuli na kolečka. Cibuli orestujeme na oleji dokud nám nechytne lehce hnědou barvu. Následně jí zasypeme lžící cukru a ještě chvíli restujeme do zkaramelizování.

4) Na pánvi si na troše másla opečeme houstičky do hněda a dáme stranou. Na té samé pánvi orestujeme kolečka cukety a také dáme stranou.

5) Nyní je čas na opečení burgeru. Vezmeme si připravenou odleželou směs a dlaní tvarujeme burgery, které na troše oleje pečeme dozlatova z obou stran. Na závěr přidáme na každý burger plátek cheddaru, aby se hezky roztál.

6) Už jen plníme všechny suroviny do burgeru.

Popup
Celita akce

Užijte si speciální nabídku až - 10 % na celou značku Celita 😊. Akce platí jen do neděle 22. září!