Bezlepková mechová roláda

Máte rádi nadýchané sladké rolády? Pak zkuste tuto obměnu v mechové variantě. Krásnou svěží barvu sehraje přídavek špenátu do těsta. Nebojte se ale, že by roláda chutnala po špenátu. Naopak, dodá jí pouze lehce zelenou jarní barvičku. Zároveň je krásně krémová díky jemné náplni.

Co budete potřebovat:

Na náplň:

Postup:

1)    Nejprve si oddělíme žloutky od bílků. Z bílků si ušleháme tuhý sníh a postupně za stálého šlehání přisypáváme oba druhy cukru. Špenát si rozmixujeme spolu s olejem dohladka.

2)    Vyšleháme si žloutky spolu s olejem do pěny. Přidáme špenátovou směs a pomalu přisypáváme prosátou mouku spolu smíchanou s kypřícím práškem a solí. Hotovou směs opatrně promícháme s vyšlehaným sněhem a spojíme v kompaktní nadýchané těsto. Těsto přelijeme do vyššího plechu vyloženého pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 10-15 minut na horkovzduch.

3)    Korpus opatrně převrátíme na rovnou plochu vyloženou látkovou utěrkou a ještě horké opatrně oddělíme pečicí papír od těsta. Hotové těsto srolujeme do rolády a necháme ho vychladnout.

4)    Připravíme si krém, na který si vyšleháme smetanu dotuha. Vedle si prošleháme mascarpone a tvaroh s moučkovým cukrem a obě směsi promícháme. Na vychladlý plát rozetřeme krém a lžičkou poklademe kousky marmelády. Roládu srolujeme a v utěrce nebo fólii uložíme ztuhnout do chladu alespoň na dvě hodiny, lépe přes noc. Na hotovou roládu nastříkáme pusinky krému a dozdobíme čerstvým ovocem.

Roládu můžete vyzkoušet i v klasické variantě bez špenátu. Experimentovat můžete i s různými druhy marmelád a čerstvého ovoce dle libosti. Veškeré suroviny pro vaše tvoření naleznete u nás na Celiakshopu.