Bezlepkový jablečný koláč

Jablečný koláč je klasikou, která nezklame. Vyjímat se bude jako zákusek po víkendovém obědě nebo třeba jako lahodná svačinka do práce. Pokud Vám tedy něco zbyde a nesní se ihned po vytažení z trouby.

Co budete potřebovat:

Na těsto:

Na drobenku:

Na náplň:

  • 4 jablka
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 50 g másla
  • citrónová šťáva
  • citrónová kůra
  • 0,4 ml rumu nebo brandy
  • 1 lžíce skořice

1)     Prosátou mouku zapracujeme s máslem a vejcem a cukrem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie nebo přikryjeme utěrkou a uložíme do chladu alespoň na dvě hodiny.

2)     Formu si vymažeme máslem. Těsto vyválíme válečkem nebo rukou a přeneseme ho do formy až po okraj. Párkrát propícháme vidličkou. Z mouky, cukru a másla si připravíme drobenku na posypání.

3)      Poté si na náplň nakrájíme jablka na měsíčky. Ty orestujeme na másle, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme alkohol a necháme mírně vyvařit. Přimícháme citrónovou šťávu a kůru a zasypeme skořicí. Odstavíme z ohně.

4)      Mírně vychladlou jablečnou směs poklademe na připravený korpus. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 35 minut.

Máte spíše chuť na něco z čerstvého ovoce? Zkuste si připravit i svěží koláč z čerstvých jahod na jemném piškotovém těstě se šlehačkou, citrónovou kůrou a mátovým přelivem.