Jablečný koláč je klasikou, která nezklame. Vyjímat se bude jako zákusek po víkendovém obědě nebo třeba jako lahodná svačinka do práce. Pokud Vám tedy něco zbyde a nesní se ihned po vytažení z trouby.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 200 g bezlepkové směsi na pečení Bake a cake
- 100 g změklého másla + na vymazání formy
- 1 vejce
- 2 lžíce vody
- špetka soli
- 50 g moučkového cukru
Na drobenku:
- 40 g másla
- 100 g bezlepkové směsi na pečení Bake a cake
- 50 g moučkového cukru
Na náplň:
- 4 jablka
- 3 lžíce třtinového cukru
- 50 g másla
- citrónová šťáva
- citrónová kůra
- 0,4 ml rumu nebo brandy
- 1 lžíce skořice
1) Prosátou mouku zapracujeme s máslem a vejcem a cukrem. Přidáme vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. Zabalíme do fólie nebo přikryjeme utěrkou a uložíme do chladu alespoň na dvě hodiny.
2) Formu si vymažeme máslem. Těsto vyválíme válečkem nebo rukou a přeneseme ho do formy až po okraj. Párkrát propícháme vidličkou. Z mouky, cukru a másla si připravíme drobenku na posypání.
3) Poté si na náplň nakrájíme jablka na měsíčky. Ty orestujeme na másle, zasypeme cukrem a necháme zkaramelizovat. Přidáme alkohol a necháme mírně vyvařit. Přimícháme citrónovou šťávu a kůru a zasypeme skořicí. Odstavíme z ohně.
4) Mírně vychladlou jablečnou směs poklademe na připravený korpus. Posypeme drobenkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C cca 35 minut.
Máte spíše chuť na něco z čerstvého ovoce? Zkuste si připravit i svěží koláč z čerstvých jahod na jemném piškotovém těstě se šlehačkou, citrónovou kůrou a mátovým přelivem.