Suroviny:
- 200 g rýžové mouky
- 4 lžíce maniokové mouky
- 50 g sušených brusinek
- 2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička bezlepkového kypřicího prášku
- 2 velká vejce o pokojové teplotě, žloutky a bílky zvlášť
- 90 g tmavého třtinového cukru
- 125 ml jogurtu
- 125 ml mléka
- 90 g másla, rozpuštěného a vychladlého
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Postup:
- Mřížku umístěte doprostřed a troubu zahřejte na 200 °C.
- Formičky vymažte tukem či vyložte papírovými košíčky.
- V misce smíchejte obě mouky, sušené brusinky, sodu, skořici, prášek do pečiva a sůl. V jiné misce vyšlehejte bílky dotuha.
- V další míse vyšlehejte žloutky a cukr do nadýchané pěny. Vešlehejte jogurt, mléko, máslo a vanilkový extrakt dohladka. Stěrkou vmíchejte moučnou směs, aby se spojila s mokrou směsí. Pak jemně vmíchejte bílek, v těstě budou drobné bílé tečky.
- Formičky/košíčky naplňte do tří čtvrtin. Ve vyhřáté troubě pečte muffiny šestnáct minut, aby sedly, ale byly nadýchané. Špejle zapíchnutá do středu by měla vyjít čistá.
- Vyjměte je z trouby a nechte patnáct minut chladnout na mřížce. Pokud jste pekli ve formě, posledních pět minut je nechte chladnout vyjmuté.
Zdroj obrázku: https://www.apetitonline.cz/