Velikonoční beránek patří k neodmyslitelným symbolům Velikonoc. Upéct si ho můžete v různých obměnách, z bílého těsta, tmavého těsta, politého polevou nebo čistě bez polevy jen s popraškem cukru. Dle našeho receptu si upečete světlého beránka, který je díky vyšlehaným bílkům krásně nadýchaný a vláčný.
Co budete potřebovat:
- máslo na vymazání formy
- 220 g bezlepkové mouky (Mantler, Jizerka) + na vysypání formy
- 4 vejce velikosti L
- 90 g krupicového cukru
- 130 ml rostlinného oleje
- špetka soli
- 1 bezlepkový kypřící prášek do pečiva
- 1 lžička jemně nastrouhané citrónové kůry
Postup:
- Formu na beránka si důkladně vymažeme změklým máslem a vysypeme moukou. Žloutky a bílky oddělíme. V jedné míse si vyšleháme žloutky s cukrem a postupně, za stálého šlehání, přiléváme olej.
- Poté si vyšleháme bílky se špetkou soli dotuha. Ke žloutkům pomalu zašleháme prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Jemně vmícháme bílky a důkladně promícháme v hladké těsto.
- Těsto nalijeme do formy cca 3 cm pod okraj a pečeme v předehřáté troubě při 170° cca 40 minut. Po upečení necháme beránka cca 10 minut odležet a opatrně vyklopíme. Před podáváním můžeme vychladlého beránka pocukrovat.
Pokud si chcete pečení zjednodušit, můžete využít i hotové bezlepkové směsi na velikonočního beránka a další sladké dobroty.