Bezlepkové loupáčky

Suroviny:

  • 2 žloutky (1 do těsta a 1 na pomašlování)
  • citrónová kůra
  • vanilkový cukr
  • 1/3 kostky másla
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 lžíce cukru
  • špetka soli
  • 3 hrnky bezlepkové mouky Jizerky
  • 1 lžíce rumu
  • mák


Postup:

  1. Připravíme si kvásek.
  2. Do kvásku přidáme změklé máslo, mouku, citrónovou kůru, cukr, sůl, zbytek mléka, žloutek a rum.
  3. Těsto dobře promícháme a necháme 1 hodinu vykynout. 
  4. Poté těsto rozdělíme na 12 bochánku a ručně vytáháme do tvaru trojúhelníku.
  5. Z delší strany trojúhelníku zabalíme loupáčky a necháme je ještě 15 minut vykynout (na plechu).
  6. Potřeme žloutkem a posypeme mákem.
  7. Loupáčky vložíme do rozpálené trouby na 180°C a pečeme do zlatova.