Suroviny:
- 35 g polenty
- 225 g změklého másla
- 190 g tmavého třtinového cukru
- 3 vejce
- 190 g mletých mandlí
- kůra a šťáva z 1 biopomeranče (nebo chemicky neošetřovaného)
- 1,5 čajové lžičky kypřícího prášku (bezlepkového)
- 1/4 čajové lžičky zázvoru
Postup:
- Troubu rozehřejte na 175°C.
- Formu na koláč nebo dort vymažeme slabou vrstvou másla a vysypeme lehce polentou nebo bezlepkovou strouhankou. Dáme stranou.
- V míse vyšleháme změklé máslo spolu s cukrem, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.
- Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, zázvor, mleté mandle, polentu a kypřící prášek. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžíci polenty.
- Vychladlý koláč podáváme s ušlehanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem.
Zdroj obrázku: https://www.apetitonline.cz/