Suroviny:
- 2 žloutky (1 do těsta a 1 na pomašlování)
- citrónová kůra
- vanilkový cukr
- 1/3 kostky másla
- 1 hrnek vlažného mléka
- 1/2 kostky droždí
- 2 lžíce cukru
- špetka soli
- 3 hrnky bezlepkové mouky Jizerky
- 1 lžíce rumu
- mák
Postup:
- Připravíme si kvásek.
- Do kvásku přidáme změklé máslo, mouku, citrónovou kůru, cukr, sůl, zbytek mléka, žloutek a rum.
- Těsto dobře promícháme a necháme 1 hodinu vykynout.
- Poté těsto rozdělíme na 12 bochánku a ručně vytáháme do tvaru trojúhelníku.
- Z delší strany trojúhelníku zabalíme loupáčky a necháme je ještě 15 minut vykynout (na plechu).
- Potřeme žloutkem a posypeme mákem.
- Loupáčky vložíme do rozpálené trouby na 180°C a pečeme do zlatova.
Zdroj obrázku: https://www.zivotsdietou.cz/