Domácí bezlepkový chléb je skvělou volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním chlebům, ale nechtějí dělat kompromisy v chuti ani kvalitě. Upečte si tento domácí bezlepkový chléb s křupavou kůrkou na povrchu a měkkým středem uvnitř. Teď můžete mít čerstvé pečivo na stole každý den!
Co budete potřebovat:
- 400 g bezlepkové mouky Schär Dunkel Rustico
- 100 g pohankové mouky (nebo jiné bezlepkové)
- 9 g soli
- 50 ml rostlinného oleje
- 10 g sušeného droždí
- 450 ml vlažné vody
- hrst semínek (např. slunečnicových)
- 1 lžička kmínu

Postup:
1. Do mísy nasypeme oba druhy mouky, přidáme sůl, olej, droždí, vodu, semínka a kmín. Vypracujeme kompaktní hladké těsto. Pokud se těsto příliš lepí, přisypeme trochu mouky. Poté ho vložíme do pomoučené ošatky nebo mísy na kynutí a necháme přikryté utěrkou kynout 60 minut.

2. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než nám chléb vykyně, nahřejeme si v troubě nádobu, ve které budeme chléb péct. Když je nádoba předehřátá, opatrně do ní vyklopíme připravený chléb.

3. Formu s chlebem přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme přibližně 40 minut. Poté poklici sundáme a dopečeme asi 15 minut, dokud chléb nezíská zlatavou kůrku. Po upečení chléb vyndáme a necháme vychladnout na mřížce.

Chléb si můžete připravit jednoduše z hotové bezlepkové směsi nebo ji obohatit o další jednodruhovou mouku. Experimentujte také s různými druhy semínek, oříšků, sezamem nebo ovesnými vločkami. Můžete je přidat do těsta i použít jako posyp.
