Spoustu lidí si bez lineckých koleček neumí Vánoce ani představit. Jedno z vůbec nejoblíbenějších cukroví se skládá z jemného a křehkého těsta, doplněného červeným ovocným džemem, který dodává cukroví šťavnatost a jemnou kyselost. Tradičně se linecké vykrajuje do koleček nebo různých tvarů dle fantazie. Bez problémů si linecké můžete dopřát i v bezlepkové verzi! 🎄

Suroviny pro přípravu receptu:
- 150 g másla
- 120 g moučkového cukru + na posypání
- 2 lžičky vanilkového cukru
- 1 vejce
- 70 g mandlové mouky
- 250 g bezlepkové mouky
- ovocný džem
Postup receptu:
- Máslo utřeme s oběma druhy cukru do pěny. Postupně důkladně zašleháme vejce, jedno po druhém. Pomalu přisypáváme prosátou mandlovou i bezlepkovou mouku a zpracujeme v kompaktní těsto. Uložíme alespoň na 60 minut do chladu, nejlépe přes noc.



- Z odleželého těsta vyválíme plát silný asi 2 mm a vykrajujeme požadované tvary. Půlku tvarů vykrojíme i s kolečkem uvnitř. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem v předehřáté troubě při 180 °C dozlatova, cca 8 minut. Necháme vychladnout a slepíme džemem. Na závěr můžeme pocukrovat. Uchováváme v lednici.


Linecké i další dezerty si hravě můžete připravit i z hotových bezlepkových směsí.
Pro všechny, kteří se chystají na vánoční pečení jsme připravili spoustu receptů na bezlepkové cukroví, které si nesmíte nechat ujít! Na našem blogu najdete recepty třeba na bezlepkové trubičky, vanilkové rohlíčky i vánočku a spoustu dalších gluten free dobrot.
