Suroviny:
- velkozrnná čočka200 g
- malá cibule 1 ks
- česnek 2 stroužky
- mrkev 1 ks
- majoránka 1 lžička
- mletý kmín 1/2 lžičky
- sůl 1 lžička
- pepř 1 špetka
- vejce 2 ks
- hladká mouka (kukuřičná, rýžová nebo pohanková) 4 lžíce
- kukuřičná strouhanka 4 lžíce
- olej
Postup:
- Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou – tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete.
- Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou.
- Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku
Poznámka:
Tyto karbanátky můžete udělat i z červené čočky, kterou nemusíte namáčet. Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť. Karbanátky budou každopádně výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou.
Zdroj obrázku: https://fresh.iprima.cz/