Kdo by neměl rád vláčné a nadýchané lívance. Rychlá a vděčná snídaně, dezert nebo svačina. Připravte si je pro sebe nebo malé ratolesti v bezlepkové verzi s jednoduchou marmeládovou omáčkou, zakysanou smetanou a ovocem.
Co budete potřebovat:
Suroviny:
- 500 g bezlepkové směsi Jizerka
- 550 ml plnotučného mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce cukru krupice
- ½ sáčku kypřícího prášku
- rostlinný olej na smažení
- skořicový cukr
Na omáčku:
- 225 g marmelády
- 2 ks hřebíčku
- skořice
- trocha vody
Na dohotovení:
- zakysaná smetana
- čerstvé ovoce
- máta
- javorový sirup
- skořice
Postup:
1) Lívanečky připravíme smícháním bezlepkové směsi, mléka, vejce, cukru a kypřícího prášku v hladké hustší těsto. Ihned smažíme na troše oleje malé lívanečky. Množství vyjde cca na 8 lívanečků.
2) Mezitím si připravíme omáčku z marmelády. Tu nalijeme do rendlíku, přidáme hřebíček, skořici a trochu vody a omáčku povaříme a zredukujeme do zhoustnutí. Lívanečky podáváme přelité omáčkou a dozdobené ovocem, skořicí a javorovým sirupem.
Lívance vyzkoušejte i s různými typy marmelád a náplněmi. V zimním počasí vás zahřeje kombinace švestkové marmelády, máku a mascarpone. Lahodné budou i například s některým z ořechových másel. Pro inspiraci se můžete podívat na recept na bezlepkové palačinky.