Bezlepkový jahodový koláč se šlehačkou

Tento koláč můžete upéct i při slavnostnějších příležitostech. Zároveň je velmi jednoduchý na přípravu a budete ho mít připravený během chviličky. Jemný piškotový korpus, který se snoubí s lahodnou nadýchanou šlehačkou. Dokonalá kombinace. Koláči navíc dodává svěžest citrónová kůra a výrazné mátové pesto.

Na těsto:

Na dokončení:

 Na mátové pesto:

 

1)     Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky si vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme horkou vodu a olej cca po čtyřech dávkách.

2)     K žloutkové směsi přisypeme za stálého míchání prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Poté zlehka přimícháme vyšlehaný sníh. Těsto nalijeme do olejem vymazané a cukrem vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 30 minut.

3)     Smetanu s cukrem si vyšleháme dotuha a rozetřeme ji na vychladlý korpus. Poklademe kousky jahod a dozdobíme mátou, citrónovou kůrou a mátovým pestem, které si připravíme z lístků máty, cukru a trochy vody a nejlépe v hmoždíři podrtíme na hladké pesto.

Nebojte se pozměnit druh ovoce a jahody vyměňte dle sezóny třeba za fíky, rybíz, meruňky nebo borůvky. Pokud máte rádi šlehačkové dezerty, jistě ji také pochutnáte na mechové roládě nebo na krtkově dortu

Až do 28. 7. využijte s kódem LETO7 slevu 7 % na celou kategorii Prázdniny bez lepku! Vychutnejte si tak letní výlety bez starostí! ☀️ 🏖️

×