Bezlepkový jahodový koláč se šlehačkou

Tento koláč můžete upéct i při slavnostnějších příležitostech. Zároveň je velmi jednoduchý na přípravu a budete ho mít připravený během chviličky. Jemný piškotový korpus, který se snoubí s lahodnou nadýchanou šlehačkou. Dokonalá kombinace. Koláči navíc dodává svěžest citrónová kůra a výrazné mátové pesto.

Na těsto:

Na dokončení:

 Na mátové pesto:

 

1)     Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky si vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme horkou vodu a olej cca po čtyřech dávkách.

2)     K žloutkové směsi přisypeme za stálého míchání prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Poté zlehka přimícháme vyšlehaný sníh. Těsto nalijeme do olejem vymazané a cukrem vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 30 minut.

3)     Smetanu s cukrem si vyšleháme dotuha a rozetřeme ji na vychladlý korpus. Poklademe kousky jahod a dozdobíme mátou, citrónovou kůrou a mátovým pestem, které si připravíme z lístků máty, cukru a trochy vody a nejlépe v hmoždíři podrtíme na hladké pesto.

Nebojte se pozměnit druh ovoce a jahody vyměňte dle sezóny třeba za fíky, rybíz, meruňky nebo borůvky. Pokud máte rádi šlehačkové dezerty, jistě ji také pochutnáte na mechové roládě nebo na krtkově dortu