Tento koláč můžete upéct i při slavnostnějších příležitostech. Zároveň je velmi jednoduchý na přípravu a budete ho mít připravený během chviličky. Jemný piškotový korpus, který se snoubí s lahodnou nadýchanou šlehačkou. Dokonalá kombinace. Koláči navíc dodává svěžest citrónová kůra a výrazné mátové pesto.
Na těsto:
- 4 vejce
- 1 špetka soli
- 1 dcl horké vody
- 1 dcl rostlinného oleje + na vymazání formy
- 250 g bezlepkové mouky Mantler
- 200 g cukru krystal + na vysypání formy
- ½ sáčku prášku do pečiva
Na dokončení:
- 400 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce moučkového cukru
- 400 g jahod
- citrónová kůra
Na mátové pesto:
- lístky máty
- 1 lžička cukru krystal
- trocha vody
1) Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme se špetkou soli v tuhý sníh. Žloutky si vyšleháme do pěny a postupně zašleháváme horkou vodu a olej cca po čtyřech dávkách.
2) K žloutkové směsi přisypeme za stálého míchání prosátou mouku smíchanou s kypřícím práškem. Poté zlehka přimícháme vyšlehaný sníh. Těsto nalijeme do olejem vymazané a cukrem vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C cca 30 minut.
3) Smetanu s cukrem si vyšleháme dotuha a rozetřeme ji na vychladlý korpus. Poklademe kousky jahod a dozdobíme mátou, citrónovou kůrou a mátovým pestem, které si připravíme z lístků máty, cukru a trochy vody a nejlépe v hmoždíři podrtíme na hladké pesto.
Nebojte se pozměnit druh ovoce a jahody vyměňte dle sezóny třeba za fíky, rybíz, meruňky nebo borůvky. Pokud máte rádi šlehačkové dezerty, jistě ji také pochutnáte na mechové roládě nebo na krtkově dortu.