Klasickou bublaninu jistě znáte v různých podobách. Můžete ji upéct z třeného těsta, piškotového nebo třeba litého, které je o poznání měkčí a šťavnatější. Litá bublanina je původním tradičním receptem, kdy se připravovala zpravidla s třešněmi. Zkuste tradiční litou bublaninu jako my s jahodami nebo jakýmkoliv jiným ovocem.
Co budete potřebovat?
- 3 vejce
- 150 g Jizerky + na vysypání
- 50 g cukru krupice
- 250 ml plnotučného mléka
- špetka soli
- 20 g másla
- 250 g ovoce
- cukr moučka na posypání
Postup:
1) Vejce vyklepneme do mísy a rozšleháme. Přidáme sůl, mléko, mouku a cukr a vymícháme hladké řidší těsto, konzistencí podobné palačinkovému. Necháme 5 minut odležet.
2) Pekáček o rozměru 20x25 cm si vymažeme kouskem másla a vysypeme Jizerkou. Odleželé těsto nalijeme do pekáčku. Na povrch poklademe střídavě celé a přepůlené jahody či jiné ovoce a doplníme o plátky zbylého másla.
3) Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C cca 30 minut do zezlátnutí a nafouknutí koláče. Vychladlou bublaninu můžeme posypat moučkovým cukrem a podáváme.
Experimentovat můžete i s různými druhy bezlepkových mouk. Použijte sezónní ovoce nebo ovoce ze zahrádky a za pár minut máte na stole parádní moučník.