Dopřejte si dokonalé bezlepkové domácí noky. Jsou poměrně jednoduché na přípravu, jemné a nadýchané. Hodí se jako samostatné jídlo i jako příloha k omáčkám, masu nebo zelenině. Hotové noky si můžete připravit i do zásoby a následně je zamrazit. Uvařte si je k vašemu oblíbenému pokrmu, nebo se nechte inspirovat naším receptem na bezlepkové noky s oříškovým máslem, šalvějí a parmazánem. Z bezlepkové směsi Adveni se vám vždy povedou.
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor typu C
- 130 g bezlepkové směsi Adveni Pasta & gnocchi + na vysypání
- 1 vejce
- 30 g parmazánu
- 2 lžičky soli
Na dohotovení:
- 150 g másla (nebo 120 g přepuštěného máslo neboli ghí)
- 2 stroužky česneku
- parmazán
- čerstvá šalvěj
- vlašské ořechy
Postup:
1. Brambory omyjeme a dáme vařit i se slupkou do vroucí osolené vody doměkka, cca 20 minut. Poté brambory scedíme a necháme mírně vychladnout. Oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. K bramborám nastrouháme i parmazán, přisypeme prosátou bezlepkovou směs na přípravu noků, přidáme vejce a sůl. Těsto důkladně zpracováváme v kompaktní hutné těsto cca 10 minut. Případně v elektrickém robotu.
2. Z hotového těsta vždy kousek odtrhneme a na vysypaném podkladu dlaněmi vyválíme tenký váleček. Nožem nakrájíme na rovnoměrné malé noky, které jednotlivě také jemně poprášíme ve směsi. Noky můžeme již takto nechat, případně dotvořit vroubkovaný vzor pomocí vidličky. Noky uvaříme ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na povrch. Poté scedíme a dáme stranou.
3. Mezitím si připravíme oříškové máslo se šalvějí. Do rendlíku přidáme máslo a zahřejeme ho do úplného rozpuštění. Za častého míchání mírně zahříváme dalších cca 5 minut, dokud máslo nezačne hnědnout a chytat oříškovou barvu. Máslo je v této fázi náchylné ke spálení, stále je potřeba ho míchat. V případě klasického másla průběžně sbíráme bílkovinu, kterou máslo pustí, aby nám zůstal čirý tuk (přepuštěné máslo).
4. Pokud použijete ghí, které je již bez vody a bílkoviny, tento krok tedy můžete přeskočit. Ke konci vaření do másla přidáme stroužky česneku a lístky šalvěje. Opečeme, vyndáme a máslo odložíme stranou. Případně rendlík zespodu zchladíme, aby se nám již hotové máslo nepřipálilo. Hotové noky opečeme na pánvi dozlatova. Podáváme zalité oříškovým máslem, posypané lístky šalvěje, parmazánem a vlašskými ořechy.
V podzimní sezóně budou také noky skvěle vynikat, pokud část brambor nahradíte upečenou dýní. Přidat pak můžete třeba i kuřecí maso a špenát nebo třeba lehkou sýrovou omáčku. Noky jsou opravdu variabilní a můžete je připravit na množství způsobů. Ze směsi Adveni můžete přichystat i vynikající domácí těstoviny.