Pomerančový polentový koláč

Suroviny:

  • 35 g polenty
  • 225 g změklého másla
  • 190 g tmavého třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 190 g mletých mandlí
  • kůra a šťáva z 1 biopomeranče (nebo chemicky neošetřovaného)
  • 1,5 čajové lžičky kypřícího prášku (bezlepkového)
  • 1/4 čajové lžičky zázvoru


Postup:
  1. Troubu rozehřejte na 175°C.
  2. Formu na koláč nebo dort vymažeme slabou vrstvou másla a vysypeme lehce polentou nebo bezlepkovou strouhankou. Dáme stranou.
  3. V míse vyšleháme změklé máslo spolu s cukrem, postupně zašleháváme jedno vejce po druhém.
  4. Přidáme šťávu a kůru z pomeranče, zázvor, mleté mandle, polentu a kypřící prášek. Pokud je těsto příliš řídké, přidáme ještě lžíci polenty.
  5. Vychladlý koláč podáváme s ušlehanou smetanou nebo ještě lépe bílým jogurtem.