Suroviny:
- 300g kvásku (rozkvasit se 150g schär mix b a 150g vody+ kvásek z lednice)
- 130g schär mix dunkel
- 56g pohankové mouky
- 56g teffové mouky
- 125 ml vody (lze přidat i 1/2 lžíce psyllia)
- 100g bílého jogurtu
- Namočená lněná semínka - zápara (2 lžíce semínek zalít horkou vodou,aby byly ponořené, osolit, nechat 12 hodin)
- 3 lžíce oleje
- 2 lžičky soli
Postup:
- Kvásek nechat rozkvasit s moukou a vodou, 12 hodin. Po 12 hodinách odebrat 2 lžíce kvásku zpět do lednice.
- Navážit mouky, přidat sůl.
- Smíchat vodu a jogurt, semínka, mouky a kvásek, zpracovat těsto.
- Nechat cca 2 - 3 hodiny kynout, zpracovat do tvaru bagetek, nechat keště kynout na pečícím papíře asi 30 - 45 minut, dokud se nerozpálí trouba.
- Postříkat vodou a posypat semínky.
- Péct na 250°C se zaparenim, pak stáhnout na 200-220 °C dle trouby a péct ještě cca 15 minut.
Zdroj obrázku: https://www.mimibazar.cz/