Kváskový bezlepkový chleba

Suroviny:

  • 340g kvásku Schar mix B (kvásek +170g mouky+ 170 g vody)
  • 70g pohankové mouky
  • 50g Schar mix dunkel
  • 80g ČDF- Doves farm bílá směs bez lepku červený obal
  • 1/2 - 1 lžíce psyllia
  • 150 ml vody
  • 2 lžíce sádla
  • 1 lží ce oleje
  • ½ lžičky xantanu
  • 1,5 lžičky soli
  • drcený kmín nebo chlebové koření 2 lžičky

Postup

Kvásek

  1. Kvásek připravíme ze 2 lžic mouky schar mix b a 3-5 lžic teplé vody. Přikryjeme potravinovou folií,do které uděláme díry,aby se nám kvásek nezapařil a neměl na povrchu vodu,stejně tak nesmí okorat, Celou dobu,než bude silný,ho necháváme na topení nebo nějakém teplém místě (wifi router a jiné),kde je teplo stále.
  2. Ráno a večer vždy přikrmíme stejným množstvím,2 lžícemi mouky a přidáním vody. Bezlepková mouka více saje vody,proto dáváme více vody než u klasického žitného kvásku,kdy je mouky stejné množství jako vody.
  3. Tohle děláme asi 5 dní, od 6. dne je možné dokrmovat 1x za 24 hodin, já dokrmovala vždy večer,kolem 19.hodiny.Od toho 6. dne vždy kvásek ubíráme,aby jsme neměli kvásku příliš velké množství. Ráno je dobré ho promíchat a provzdušnit,aby neokoral na povrchu. Odebraný kvásek můžeme použít již na chleba,pro jistotu s 1 lžičkou droždí, kvásek není ještě tak silný. Já ho přidala i do kynutých knedlíků.
  4. Správné vedení kvásku poznáte podle toho,že kvásek po přidání mouky za několik hodin začne pracovat,stoupat,tvoří se bubliny,zvětší svůj objem o jednou tolik, pak nastává fáze,kdy kvásek klesá,až klesne úplně, po těch 10-12 hodinách, to je čas ho nakrmit. (Já krmím kvásek 14 dní, pak je čas ho uložit do ledničky a rozkvasit vždy před pečením.)

Chleba

  1. Večer vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou (170g+170g), necháme nejlépe přes noc.
  2. Ráno odebereme 2 lžíce kvásku zpět do lednice a namočíme psyllium do vody, navážíme mouky, prosejeme přes sítko, přidáme sádlo, sůl a xantan, kvásek a zpracujeme těsto, nejlépe v pekárně, robotu nebo mixérem, lze i ručně.
  3. Nakonec přidáme olej.
  4. Necháme těsto kynout buď v pekárně, nebo ve vymazané míse olejem, na teplém místě, asi 2 -3 hodiny.
  5. Vykynuté těsto zpracujeme, přeskládáme do požadovaného tvaru chleba a dáme opět kynout do ošatky , cedníku, mísy na další 2 - 3 hodiny.
  6. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250C i s plechem, na kterém budete péct a 1 plech nebo hrnec dáte do spodu trouby.
  7. Chleba po vykynutí přendáme na pečící papír či podložku, postříkáme vodou z rozprašovače a nařízneme.
  8. Necháme uvařit 0,5 litru vody v konvici.
  9. Chleba přesuneme opatrně na plech do trouby a dospodu nalijeme uvařenou vodu a troubu zavřeme, pečeme takto cca 10-15 minut.
  10. Vyndáme plech s vodou, vyvětráme troubu a stáhneme na 200C, pečeme dalších 30-40 minut dle trouby a barvy kůrky.
  11. Upečený chleba poznáme poklepáním, měl by dutě zazvonit.
  12. Necháme vychladnout na mřížce a nařízneme po 2 hodinách, až je chleba zcela vychladlý, jinak se střídka srazí.

       

       Zdroj obrázku: https://www.mimibazar.cz/

 

Popup
Celita akce

Užijte si speciální nabídku až - 10 % na celou značku Celita 😊. Akce platí jen do neděle 22. září!