Suroviny:
- 1-2 lžíce mouky Schar mix b (nebo čiroková mouka)
Postup:
- Kvásek připravíme z 1-2 lžic mouky Schar mix b (vhodná je též čiroková mouka) a přidáním 3-5 lžic vlažné vody.
- Přikryjeme potravinovou folií a do ní uděláme dírky, nebo můžeme přikrýt víčkem od sklenice,ale neutahujeme. Kvásek se nesmí zapařit ani oschnout.
- Než bude kvásek silný, necháváme ho na teplém místě, na topení (ne horkém) nebo třeba na wifi routeru, kde je stále teplo.
- Ráno i večer přikrmíme vždy stejným množstvím mouky a vody. Bezlepková mouka více saje vodu, proto dáváme o trochu více vody než u klasické lepkové mouky.
- Tento postup opakujeme asi 4-5 dní, od toho 5-6. dne krmíme 1x za 24 hodin, snažíme se krmit vždy ve stejný čas. Od tohoto dne vždy většinu kvásku odebereme a pak přikrmíme kvásek, co nám zbyde.
- Pokud bude kvásek na povrchu oschlý, je dobré ho promíchat, neublíží mu to, naopak se provzdušní.
- Odebraný kvásek je již možné použít na chleba,ale pro jistotu s 1 lžičkou droždí, kvásek není tak silný, aby utáhl celý chleba. Správné vedení kvásku poznáte podle toho, že kvásek po nakrmení začne bublat a zvětšovat svůj objem na jednou tolik, tato fáze trvá 10-12 hodin, až úplně klesne, je čas ho zase nakrmit.
- Po 14 dnech je kvásek natolik silný, že z něj můžeme upéci chleba nebo pečivo. Uchováváme ho v lednici, kdy vydrží týden, pak se musí buď rozkvasit na chleba nebo přikrmit.
Zdroj obrázku: https://www.womanonly.cz/