Suroviny:
- 140 g neloupaných mandlí
- 20 g lněného semínka
- 50 ml vody
- 80 g datlí bez pecky
- 130 g jablečného pyré
- 90 g strouhaného kokosu
- namočený mletý len
- lžička skořice
- půl lžičky mleté vanilky
- špetka soli
- půl lžičky jedlé sody
- 100 g rozinek
- 100 g vlašských ořechů
- 50 g sušené klikvy nebo brusinek
Postup:
- Do mixéru vložíme neloupané mandle a umeleme je důkladně co nejvíc najemno, pokud se nám začne tvořit mandlové máslo, taková pasta, je to jen dobře.
- Zvlášť umeleme lněné semínko a promícháme je s 50 ml vody.
- Necháme asi deset minut nabobtnat.
- K mletým mandlím v mixéru budeme postupně přidávat další suroviny: datle bez pecky, jablečné pyré, strouhaného kokosu, namočený mletý len, skořici, mletou vanilku, sůl, jedlou sodu, rozinky, vlašské ořechy a sušené klikvy nebo brusinky.
- Poslední tři přísady rozmixujeme jen nahrubo. Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, nejlépe toho docílíme tak, že ji po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
- Malý pekáček (30/20 cm) vyložíme pečicím papírem a hmotu do něho natlačíme.
- Pečeme při 200 stupních 20 minut.
- Necháme mírně vychladnout a ostrým nožem nakrájíme na tyčinky.
Zdroj obrázku: https://www.varme.cz/