Bezlepková vánočka

Suroviny:

  • 250 ml vlažného mléka
  • balíček kvasnic
  • 9 kostek cukru
  • špetka soli
  • 3 žloutky
  • 100 ml oleje
  • 400 g kvalitní bezlepkové mouky
  • hrst nasekaných lískových ořechů
  • hrst nasekaných oloupaných mandlí
  • hrst hrozinek
  • citronová kůra
  • 1 polévková lžíce šťávy z citronu


Postup:

  1. Do vlažného mléka vsypeme cukr a rozdrobíme droždí.
  2. Necháme chvíli v teple vykynout.
  3. Přidáme žloutky, sůl, olej, kůru z citronu a citronovou šťávu. Postupně přidáveme mouku. Elektirckým šlehačem těsto dobře propracujeme.
  4. Na závěr hnětení přidáme oříšky, mandle a rozinky.
  5. Těsto ihned vložíme do dobře vymazané a vysypané formy na vánočku.
  6. Necháme v teple asi 45 minut nakynout.
  7. Pečeme v dobře vyhřáté troubě asi hodiny.