Bezlepkový cibulový slaný kynutý koláč

Suroviny:

Těsto:

  • 350 g bezlepkové mouky NOMIX
  • 200 až 220 ml mléka
  • 14 g čerstvého droždí
  • 4 g soli
  • 40 ml olivového oleje
  • 3 g cukru

Náplň:

  • 150 g slaniny
  • 750 g cibule
  • tamián
  • 4 až 5 vajec
  • 200 g zakysané smetany
  • 1 PL strouhaného tvrdého sýra
  • sůl
  • pepř
  • drcený kmín
  • trochu česneku


Postup:

  1. Smícháme všechny suroviny na těsto, dobře prohněteme a necháme asi 10 minut odpočinout.
  2. Vyválíme na nepřilnavé podložce a přeneseme na plech, kde ho upravíme pomocí prstů tak, aby bylo i na okrajích. Bez náplně necháme kynout ve vlahé troubě asi 20 minut.
  3. Slaninu pokrájíme na kostky a osmažíme na pánvi.
  4. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a dostatečně dlouho podusíme na oleji.
  5. Z vajíček, zakysané smetany a strouhaného sýra umícháme hladkou hmotu, kterou dochutíme solí, pepřem a drceným kmínem.
  6. Přidáme trochu jemně lisovaného nebo sušeného česneku a čerstvý nebo sušený tymián.
  7. Orestovanou cibuli promícháme se slaninou a rozložíme na těsto.
  8. Vše zalijeme hmotou z vajec a smetany a rozetřeme.
  9. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut. Ke konci pečení můžeme teplotu trochu zvýšit.