Suroviny:
- 500 g směsi na chléb s lněnou vlákninou
- 75 ml (g) zelné šťávy z kysaného zelí
- 400 ml vody
- 20 g oleje
- 13 g čerstvého droždí (nebo 4-5 g sušeného)
- asi 150 - 200 g uzeného masa
Postup:
- Chléb se lněnou vlákninou připravujeme podle základní receptury, změnu provedeme pouze v přidávané tekutině.
- Cca 1/6 vody (podle individuální chuti) nahradíme šťávou z kysaného zelí. V kysaném zelí probíhají podobné procesy jako v chlebovém kvasu a šťáva z něj dodá tyto chuťové látky těstu.
- Na kostičky pokrájené uvařené uzené maso přimícháme do těsta, teprve až jsou všechny ostatní ingredience smíchány. Maso by nemělo být teplé. Pokud pečeme chléb ve formě v troubě, můžeme povrch bochníku před pečením navlhčit a lehce posypat celým kmínem.
- Pečeme 60–70 min. ve vyhřáté troubě při 180 °C . Jinak můžeme upéct i v domácí pekárně na bezlepkový program (dávka droždí odpovídá cca 2 hod. programu).
Zdroj obrázku: https://www.nominal.cz/