Bezlepkové langoše

Pokud teskníte u stánků s langoši, že si je nemůžete kvůli své bezlepkové dietě dopřát, nezoufejte. Tyto langoše si můžete s chutí dát a to úplně bez výčitek. Těsto je krásně křehké a přesto 100% bezlepkové. Připravte si je s klasickou kombinací česneku, kečupu a sýru nebo je zkuste třeba nasladko.

Co budete potřebovat:

  • 500 g bezlepkové mouky (250 g směsi Mantler, 250 g Jizerky).
  • 1 lžička cukru
  • 120 g zakysané smetany 15%
  • 250 ml mléka
  • 25 g droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička soli
  • rostlinný olej na smažení

Na dohotovení: kečup, česnek, sýr

Postup:

  • Nejprve si připravíme kvásek, kdy rozdrobíme droždí, které by mělo být pokojové teploty. Přidáme cukr, který utřeme s droždím, přilijeme cca 50 ml teplého mléka a pečlivě rozmícháme. Kvásek necháme cca 10-15 minut v teple vzejít.

  • Do mísy si prosejeme oba druhy mouky, přidáme zakysanou smetanu, zbylé mléko, vejce, sůl a kvásek. Směs zpracujeme v hladké těsto a uložíme ho nejméně na 4 hodiny odležet do lednice, nejlépe přes noc.

  • Z odleželého těsta tvoříme malé placičky, které smažíme ve velké vrstvě oleje nebo přímo ve fritéze dozlatova.

  • Hotové langoše necháme okapat na ubrousku a podáváme potřené česnekem, kečupem a zasypané sýrem.