Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Více informací
Sezamový olej má nezaměnitelnou chuť a vůni, která připomíná orientální kuchyni. Lisuje se ze sezamových semínek a často se používá do asijských pokrmů, jako jsou smažené nudle, zeleninové woky nebo miso polévky. Je skvělý také na dochucení hummusu, pečené zeleniny nebo do salátových zálivek 🥗
Má vysoký obsah antioxidantů, vitamínů skupiny B a vápníku. V tmavé variantě (pražený sezamový olej) má ještě intenzivnější chuť, která vynikne v marinádách a omáčkách. Díky svým protizánětlivým účinkům a bohatému obsahu živin je často součástí ájurvédské stravy. V kuchyni se hodí zejména jako finální dochucovací prvek – stačí několik kapek těsně před servírováním, aby jídlu dodal výjimečný charakter.