Hledáte tip na nedělní oběd? Co takhle klasickou sekanou. Připravte si jí v bezlepkové verzi. Sekanou teoreticky nemusíte zahušťovat ničím. Pokud ale chcete dosáhnout lepší konzistence a chcete, aby s...
Novinky
Tyto domácí bezlepkové tagliatelle jsou skvělým příkladem, že i bez klasické pšeničné mouky lze vytvořit lahodné těstoviny s dokonalou texturou. Speciální bezlepková směs na přípravu těstovin a domácí...
Křupavý základ, šťavnatý střed a velká záplava sýra. To je všemi milovaná pizza. A samozřejmě se o ní nemusíte ochudit, protože pro vás máme recept v bezlepkové verzi! Využijte základní těsto a pak už jen doplňte o všechno, co máte rádi.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 5 g cukru
- 5 g soli
- 1 lžička sušeného droždí
- 400 g Jizerky či jiné bezlepkové mouky
- 250 ml vody
- 2 lžíce olivového oleje
Ingredience na pizzu:
- rajčatové sugo/protlak/drcená rajčata
- 150 g žampionů
- šunka
- 250 g mozzarelly
- oregano
- bazalka
Postup:
Všechny suroviny na těsto smícháme a dobře zpracujeme. Těsto necháme v míse přikryté utěrkou na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vyválíme na pomoučněném plátu nebo pečicím papíře dotenka a přebytečné okraje ořízneme.
Rajčata v rendlíku povaříme a ochutíme oreganem. Necháme mírně zchladnout a naneseme na připravené těsto. Okraje pizzy necháme volné. Na rajčatový základ poklademe žampiony, šunku a mozzarellu.
Pizzu opatrně vložíme do trouby předehřáté na 250 °C a pečeme na horní příčce cca 10 minut, dokud okraje pizzy nezhnědnou a pizza se nezapeče. Před podáváním nakrájíme na porce a doplníme o čerstvou mozzarellu a bazalku.
Těsto je velmi jednoduché na přípravu a dobře se s ním pracuje. Doplňte si pizzu o cokoliv, co vás napadne a vychutnejte si pochoutku jako z itálie.
Jsme si jistí, že recept zvládne opravdu každý! Pokud byste si i tak netroufli nebo byste chtěli ušetřit čas s přípravou těsta, určitě prozkoumejte značku Schär, která má mezi svými produkty už připravené korupsy na pizzu.
Dobrou chuť!
Hledáte zdravější variantu sladké pochoutky? A ještě k tomu bezlepkové? Dopřejte si jednoduchou snídani nebo svačinku ve formě mrkvových bezlepkových muffinů. Navíc jsou úžasně jednoduché, díky jablku, mrkvi a jogurtu krásně šťavnaté a navíc si dopřejete i porci vlákniny. Hotové je máte za chviličku a určitě si pochutnáte.
Co budete potřebovat:
- 4 mrkve
- 1 malé jablko
- ½ hrnku rozinek
- ½ hrnku ořechů
- 2 hrnky bezlepkové mouky (jáhlová, pohanková, rýžová, možno kombinovat)
- 1 sáček prášku do pečiva
- sáček vanilkového cukru
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 lžíce medu
- 1 hrnek rostlinného oleje
- ½ lžičky skořice
- 3 vejce
- 1/3 hrnku jogurtu nebo tvarohu
Postup:
1. Mrkev a jablko nastrouháme najemno. Přendáme do mísy a slijeme přebytečnou šťávu. Přidáme veškeré ostatní suroviny a důkladně promícháme. Těsto postupně nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy na muffiny.
2. Pečeme v troubě předehřáté na 150 °C cca 40-45 minut dokud nejsou muffiny zcela propečené. Upečené muffiny necháme vychladnout a vyjmeme z formy. Podáváme posypané moučkovým cukrem, případně dozdobené plátky mrkví.
Užijte si bezlepkové muffiny bez výčitek. Muffiny jsou ideálním dezertem, u kterého můžete využít prakticky jakoukoliv kombinaci bezlepkových mouk. Přizpůsobit si je tak můžete dle své chuti!
Domácí bezlepkový chléb je skvělou volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním klasickým chlebům, ale nechtějí slevit na chuti ani kvalitě. Upečte si tento domácí bezlepkový chléb s křupavou kůrkou na povrchu a měkkým středem uvnitř. Nyní můžete mít čerstvé pečivo na stole každý den!
Co budete potřebovat:
- 400 g bezlepkové mouky Schär Dunkel Rustico
- 100 g pohankové mouky (či jiné bezlepkové)
- 9 g soli
- 50 ml rostlinného oleje
- 10 g sušeného droždí
- 450 ml vlažné vody
- hrst semínek (např. slunečnicových)
- 1 lžička kmínu
Postup:
1. Do mísy nasypeme oba druhy mouk, přidáme sůl, olej, droždí, vodu, semínka a kmín. Vypracujeme kompaktní hladké těsto. V případě, že se těsto nadměrně lepí, přisypte trochu mouky. Poté vložíme do pomoučněné ošatky či mísy na kynutí a necháme přikryté utěrkou kynout 60 minut.
2. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než nám chléb vykyne, nahřejeme v troubě nádobu, ve které budeme chléb péct. Jakmile je nádoba předehřátá, opatrně do ní vyklopíme připravený chléb.
3. Formu s chlebem přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme cca 40 minut. Poté poklici odklopíme a dopékáme cca 15 minut do zlatavé kůrky. Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
Chléb si můžete připravit čistě z hotové bezlepkové směsi či ji obohatit další jednodruhovou moukou. Zaexperimentujte také s různými druhy semínek, oříšků, sezamu nebo třeba vloček. Můžete je přidat dovnitř i jako posyp.
Znáte lahodnější, krémovější a oblíbenější dezert, než je cheesecake? Delikátní dort připravený z krémového sýra a máslových sušenek?
Cheesecake má dlouhou historii, která sahá až do starověkého Řecka. První zmínky pocházejí z doby kolem 230 n.l. Cheesecake v moderní podobě tak, jak ho známe dnes, začal vznikat v 18. století, kdy se na výrobu začaly používat měkčí a krémovější druhy sýra. Největší popularitu získal v USA v 19. století po rozšíření krémového sýra.
Receptů a obměn na tento dezert je tak opravdu mnoho. Připravit si ho můžete z krémového sýru, mascarpone, ricotty, tvarohu nebo lučiny. Samozřejmě je mezi sebou můžete i kombinovat.
Co budete potřebovat:
Na cheesecake:
- 500 bezlepkových máslových sušenek
- 200 g změklého másla
- 700 g krémového sýra (Philadelphia, mascarpone…)
- 200 g moučkového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 250 g zakysané smetany
- šťáva ze dvou citrónů
- 1 lžička citrónové šťávy
- citrónová kůra
- 4 vejce
Na kandované citróny:
- 4 BIO citróny
- 200 g cukru krupice
- 120 ml vody
1. Máslové sušenky vložíme do mísy a rozdrtíme je najemno. Přidáme změklé máslo a propracujeme na kompaktní hmotu. Dortovou formu o rozměru 25 cm vyložíme pečicím papírem, boky formy vymažeme máslem a na dno upěchujeme sušenkovou směs. Korpus pečeme 10 minut v předehřáté troubě při 180 °C. Necháme vychladnout.
2. Mezitím si připravíme krém. Sýr smícháme s mascarpone, přisypeme oba druhy cukru a vyšleháme. Poté zašleháme i zakysanou smetanu, citrónovou šťávu, kůru a postupně i vejce.
3. Připravený krém vlijeme do formy se sušenkovým korpusem a necháme 5 minut odstát. Následně pečeme, ideálně na parní program (případně do trouby vložíme i nádobu s vodou spolu s cheesecakem), při 180 °C 10 minut, poté stáhneme teplotu na 160°C a dopékáme cca 40 minut. Troubu po dobu pečení neotevíráme.
4. Vodu s cukrem vložíme do hrnce a přivedeme k varu. Poté vložíme na plátky nakrájené citróny a při mírném plamenu vaříme cca 50 minut do konzistence sirupu. Poté plátky citrónů vyložíme na pečicí papír a necháme vychladnout. Sirup slejeme do misky.
5.Hotový cheesecake by měl být pevný po okrajích a mít konzistenci želé ve středu. Upečený dort necháme v troubě chladnout při pootevřených dvířkách cca 120 minut. Následně vychladlý cheesecake dozdobíme kandovanými citróny, přikryjeme a vložíme do lednice vychladit, nejlépe přes noc. Podáváme přelité citrónovým sirupem.
Cheesecake si můžete snadno připravit i z hotové bezlepkové směsi na cheesecake. Stačí přidat pár surovin a vychutnat si lahodný dort.
Ať už jste vegetarián, hledáte alternativu masa, nebo prostě jen chcete zkusit něco nového, přinášíme vám recept na vegetariánský burger s rukolovým pestem a dipem ze sušených rajčat. Vyzkoušejte hoto...