Čočkové karbanátky

Suroviny:

  • velkozrnná čočka200 g
  • malá cibule 1 ks
  • česnek 2 stroužky
  • mrkev 1 ks
  • majoránka 1 lžička
  • mletý kmín 1/2 lžičky
  • sůl 1 lžička
  • pepř 1 špetka
  • vejce 2 ks
  • hladká mouka (kukuřičná, rýžová nebo pohanková) 4 lžíce
  • kukuřičná strouhanka 4 lžíce
  • olej

Postup:

  1. Čočku namočte přes noc do studené vody, poté ji sceďte a propláchněte. Znovu zalijte vodou – tak, aby hladina byla jen nepatrně nad čočkou, a uvařte ji doměkka. Když se trochu rozvaří, nevadí. Hotovou totiž rozmixujete.
  2. Cibuli i česnek oloupejte a najemno nasekejte. Omytou a oloupanou mrkev nastrouhejte a společně s nakrájenou cibulí i česnekem přidejte k rozmixované čočce. Směs na karbanátky dochuťte majoránkou, kmínem, solí a pepřem, přidejte vejce a promíchejte. Zahustěte moukou a strouhankou.
  3. Z tuhé hmoty tvarujte malé karbanátky a ještě je lehce obalte ve strouhance. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm za mírného probublávání pomalu smažte z obou stran dozlatova. Po usmažení je nechte okapat na ubrousku, aby se zbavily přebytečného tuku
 
Poznámka:
Tyto karbanátky můžete udělat i z červené čočky, kterou nemusíte namáčet. Nakrájenou cibuli zkuste také nejprve lehce orestovat na lžičce oleje. Zjemní se tak její chuť. Karbanátky budou každopádně výborné například se salátem s jogurtovou zálivkou.