Bezlepkový velikonoční věnec s uzeným masem

Suroviny:

  • 500 g směsi na chléb s lněnou vlákninou
  • 100 ml bílého vína
  • 370 ml vody
  • 40 g sádla
  • jarní cibulky (celý svazek)
  • minimálně 300g uzeného ramínka
  • 2 hrsti pokrájených bylinek (petrželku apod.)
  • 20 g droždí


Postup:

  1. Cibulku nakrájíme, mírně ji osmažíme na sádle a na chvíli přidáme pokrájené bylinky a lehce popepříme.
  2. Těsto zaděláme ze směsi, vody, vína a droždí a přidáme vychladlou osmahnutou cibulku s bylinkami (a tukem).
  3. Do vymíchaného těsta přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a ještě dobře promícháme.
  4. Důkladně vymazanou dortovou formu s bábovkovým středem naplníme těstem a necháme kynout pokud možno v teplejším prostředí (např. v temperované troubě asi 1 hodinu – záleží na podmínkách).
  5. Před pečením potřeme povrch věnce olivovým olejem.
  6. Pečeme 50–60 min. při teplotě 180 °C.


Náš tip:
Stejné těsto můžeme upéct i v muffinových formičkách (doba pečení bude samozřejmě kratší).