Suroviny:
- 500 g pohankové mouky (bílé nebo celozrné, můžem namíchat napůl)
- 2 lžice neochuceného psylia
- 1,5 lžičky soli
- 1,5 lžičky kmínu
- 1-2 lžíce mletého lněného semínka (nemusí být)
- 1-2 lžíce loupaných slunečnicových semínek (nemusí být)
Postup:
- V míse nasucho smícháme všechny suroviny.
- Postupně přidáme až 900 ml teplé (40°C) vody a vařechou vymícháme těsto, asi 15 minut. Nebojte se, těsto nasaje hodně vody, z počátku je řídké, nakonec má konzistenci asi jako na třenou bábovku.
- Mísu zakryjeme a necháme 24 hodin kynout, můžeme dát na topení, v létě na okno, ke konci kynutí lze nahřát troubu na 40°C a nechat třeba 2 hodiny při této teplotě kynout. Teplota v době kynutí by neměla přesáhnout 40°C, abychom si nezničili kvasinky. Po dobu kynutí nemícháme, jen kontrolujeme. Z počátku se neděje nic, ke konci kynutí se těsto „zvedá“ a voní. Necháme li kynout déle je chleba nakyslý, ale dobrý.
- Nahřejeme troubu a v ní skleněnou zapékací mísu na 230°C, po dosažení teploty vyklopíme těsto do rozpálené misky, trochu zarovnáme a uhladíme tvar, mísu přiklopíme a pečeme v zavřené míse 1 hodinu, dále v otevřené 15 minut při teplotě 220-230°C.
- Po této době chleba z mísy vyjměte a nechejte vychladnout na mřížce, správně upečený chleba na poklep „zvoní“. Nebojte se, chleba se nepřipeče a jde dobře vydělat. Chleba je výborný, chutný a má drobné pravidelné póry.
Zdroj obrázku: https://www.pohankovymlyn.com/