Bezlepkový velikonoční beránek

Velikonoční beránek patří k neodmyslitelným symbolům Velikonoc. Upéct si ho můžete v různých obměnách, z bílého těsta, tmavého těsta, politého polevou nebo čistě bez polevy jen s popraškem cukru. Dle našeho bezlepkového receptu si upečete světlého beránka, který je díky vyšlehaným bílkům krásně nadýchaný a vláčný.

velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly-final

Co budete potřebovat:

velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly-1

Postup:

1. Formu na beránka si důkladně vymažeme změklým máslem a vysypeme moukou. Žloutky a bílky oddělíme. V jedné míse si vyšleháme žloutky s cukrem a postupně, za stálého šlehání, přiléváme olej. 

velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly-2

2. Poté si vyšleháme bílky se špetkou soli do tuha. Ke žloutkům pomalu zašleháme prosátou mouku s kypřícím práškem a citrónovou kůrou. Jemně vmícháme bílky a důkladně promícháme v hladké těsto.

 velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly-3

velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly-4

3. Těsto nalijeme do formy cca 3 cm pod okraj a pečeme v předehřáté troubě při 170° cca 40 minut. Po upečení necháme beránka cca 10 minut odležet a opatrně vyklopíme. Před podáváním můžeme vychladlého beránka pocukrovat.

Pokud si chcete pečení zjednodušit, můžete využít i hotové bezlepkové směsi na velikonočního beránka a další sladké dobroty.

velikonocni-bezlepkovy-beranek-svetly

Popup
sonnentor

Oblíbené čaje a koření levněji! Sleva až 10 % na celou značku Sonnentor! 🧡