Roláda z jáhlového těsta

Suroviny:

  • 200 g směsi  na jáhlové těsto
  • 200 g mléka
  • 1 vejce

Náplň:

  • Pepř, sůl
  • Cca půl balíčku mraženého špenátového protlaku
  • Stroužek česneku
  • 1-2 PL směsi  Jáhlové těsto
  • 1-2 PL mléka (smetany)
  • Cca 150 g bezlepkové uzeniny

Postup:

  1. Ze špenátového protlaku si připravíme zahuštěný špenát (můžeme zahustit směsí  a mlékem). Dochutíme lisovaným česnekem, solí a pepřem. Necháme trochu vychladnout. Párky pokrájíme na drobné kostičky.
  2. Ingredience na těsto smícháme a necháme asi 10 min. stát. Poté důkladně prohněteme. Těsto rozdělíme na dvě stejné části. Každou válečkem rozválíme na tloušťku cca 0,5 cm do tvaru obdélníku, širokého asi 10-13 cm. Při válení si můžeme podsypávat třeba hladkou kukuřičnou či pohankovou moukou.
  3. Asi 1/3 obdélníku potřeme špenátem, na 1/3 poklademe pokrájený  párek  a 1/3 necháme volnou. Roládku začneme motat od části se špenátem. Hotové válečky budou  dlouhé asi 25 cm. Můžeme je prokrojit a udělat čtyři kratší. Zabalíme je do potravinářské fólie, a tu nakonec propícháme na mnoha místech třeba jehlou na špízy. Vložíme do vroucí vody a vaříme cca 20 min. Poté vytáhneme a necháme ještě zabalené chvíli zatáhnout. Odbalíme fólii a krájíme na silnější plátky. Roládky lze použít jako samostatné jídlo polité osmaženou cibulkou nebo jako přílohu  např. k dušené zelenině.