Mazanec je ideální pro oslavu Velikonoc nebo kdykoli, kdy si chcete pochutnat na kousku tradičního slavnostního pečiva. Vychutnejte si ho posypaný plátky mandlí a třeba i s plátkem másla a dobrou kávou.
Co budete potřebovat:
- 3 g droždí – lze použít sušené droždí
- 500 g Doves farm samokypřící směsi
- 100 g krupicového cukru
- 250 ml mléka
- špetka soli
- 2 vejce + žloutek na potření
- 2 lžíce rumu
- citrónová kůra
- hrst rozinek
- 200 g tučného tvarohu
- 100 g másla
- 1 lžička kypřicího prášku
- plátky mandlí
Postup:
- V míse si rozmícháme droždí se dvěma lžícemi mouky a cukru a 100 ml mléka. V teple necháme vzejít kvásek. Do další mísy přisypeme prosátou mouku, zbylý cukr a mléko, sůl, vejce, rum, citrónovou kůru, rozinky, tvaroh a na kousky pokrájené změklé máslo.
- Nakonec vmícháme i kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynutý mazanec nařízneme, potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupňů asi 40 minut.
Chcete si pečení usnadnit? Využít můžete i hotové bezlepkové směsi na mazanec a další sladké pochutiny.