Mazanec bez lepku

Mazanec je ideální pro oslavu Velikonoc nebo kdykoli, kdy si chcete pochutnat na kousku tradičního slavnostního pečiva. Vychutnejte si ho posypaný plátky mandlí a třeba i s plátkem másla a dobrou kávou.

 Co budete potřebovat:

Postup:

  • V míse si rozmícháme droždí se dvěma lžícemi mouky a cukru a 100 ml mléka. V teple necháme vzejít kvásek. Do další mísy přisypeme prosátou mouku, zbylý cukr a mléko, sůl, vejce, rum, citrónovou kůru, rozinky, tvaroh a na kousky pokrájené změklé máslo.

 

  • Nakonec vmícháme i kvásek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynutý mazanec nařízneme, potřeme žloutkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme v předehřáté troubě při 180 stupňů asi 40 minut.

 

Chcete si pečení usnadnit? Využít můžete i hotové bezlepkové směsi na mazanec a další sladké pochutiny.