Bezlepkový štrúdl

Čerstvě nastrouhaná jablíčka, voňavá skořice, křehké delikátní těsto – takový je typický štrúdl jak ho známe.

Upečte si ho i v bezlepkové variantě. Ti, kteří ovocné moučníky nemusí, si mohou štrúdl naplnit tvarohem, mákem, povidlama anebo ho zkusit naslano třeba se špenátem nebo zelím a uzeným masem. My vybrali recept na klasický jablečný.

 

Co budete potřebovat:

Na těsto:

  • 600 g směsi Mantler
  • 2 kelímky pomazánkového másla
  • 1 vejce
  • 1 žloutek na potření těsta
  • 50 g másla
  • 50 ml mléka

Náplň:

  • 4-6 oloupaných jablek
  • citrónová šťáva
  • 1 sáček skořicového cukru
  • rozinky
  • ořechy
  • moučkový cukr na posypání

Postup:

  • V míse smícháme směs Mantler, pomazánkové máslo, vejce, máslo a mléko a zpracujeme v hladké těsto. Uložíme ho do chladu alespoň na 60 minut, ještě lépe přes noc.

  • Mezitím si připravíme náplň. Jablka oloupeme, nastrouháme nebo nakrájíme na kousky a přidáme skořicový cukr a citrónovou šťávu.

  • Odleželé těsto rozválíme na vále nebo pečícím papíře na co nejtenčí plát (případně na dva menší). Jablka zbavíme přebytečné vody a poklademe na těsto. Posypeme rozinkami a nakrájenými ořechy.

  • Štrúdl zarolujeme, párkrát propíchneme vidličkou, aby mohl unikat vzduch a potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme v horkovzdušné troubě při 170 °C asi 20 minut. Štrúdl necháme vychladnout a zasypeme ho moučkovým cukrem.