Lepek

Co je to lepek? 🌾

Lepek, nebo také gluten je směs dvou rostlinných bílkovin gliadinu a gluteninu. Až při smíchání mouky s vodou a vytvořením těsta vzniká samotný lepek se svými specifickými vlastnostmi. Nežádoucí reakce organismu na pozření vyvolává právě gliadin.

Kde všude lepek najdeme?

Obsažen je zejména v obilninách jako je ječmen, pšenice, žito, oves nebo špalda. Setkáme se s ním tedy ve všech moučných těstech z těchto obilovin, v těstovinách, samotné mouce, pečivu, knedlících, koláčích, sušenkách, ale třeba i pivu. Může se vyskytovat i tam, kde byste ho možná nečekali. Vzhledem k tomu, že se lepek přidává do těst a nejrůznějších směsí pro jeho lepší pružnost a konzistenci, můžeme se s ním setkat i třeba v uzeninách, sójové omáčce, dochucovacích omáčkách, protlacích, některých nálevech nebo instantních pochutinách.

 Proč lepek způsobuje obtíže?

Problém nastává, když bílkoviny, které pšeničný lepek tvoří, vytvářejí při štěpení v trávicím traktu peptidy, které mohou u citlivých osob způsobovat podráždění sliznice tenkého střeva. U osob trpících celiakií toto podráždění vyvolává silnou autoimunitní reakci, která může mít velmi závažné následky. Při obtížích a diagnostice tohoto onemocnění je velmi důležité striktní dodržování bezlepkové diety

Jedním z nejrozšířenějších mýtů je, že lepek je škodlivý pro každého. Ve skutečnosti většina lidí lepek bez problémů tráví a jeho vyloučení ze stravy bez zdravotního důvodu nemusí přinést žádné benefity. Podle odborníků hraje lepek roli v rozvoji celiakie nebo nesnášenlivosti lepku, ale u zdravé populace není důvod se mu vyhýbat. V českém prostředí, kde jsou tradiční potraviny jako chléb a pečivo běžnou součástí jídelníčku, se proto stále vede diskuse o tom, zda je bezlepková dieta vhodná i pro ty, kteří ji nepotřebují. Navíc existuje riziko, že zbytečné vyřazení lepku může vést k nedostatku vlákniny a některých živin. Pokud tedy nemáte lékařsky potvrzenou diagnózu, není důvod vyhýbat se tradičním českým pečivům, jako jsou rohlíky, housky či knedlíky, které jsou přirozeně bohaté na živiny a energii.

Zajímá vás jaký je rozdíl mezi alergií na lepek a celiakií? Podívejte se na článek Co je to Celiakie?

 Jaké jsou benefity lepku?

Lepek je nedocenitelný převážně při pečení. V momentě, kdy dojde ke smíchání mouky s vodou, lepek začne pracovat a získává své unikátní vlastnosti. Díky lepku pak máme těsta více nadýchaná, snadněji kynou, a hlavně jim lepek dodává specifickou elasticitu.

Byla vám diagnostikována celiakie nebo alergie na lepek a tápete, jaké potraviny pro vás budou ty pravé? Přinášíme vám tipy ohledně diety a kontumace vhodných potravin v článku Bezlepková dieta.

celiakshop_logo-png

Popup
sonnentor

Oblíbené čaje a koření levněji! Sleva až 10 % na celou značku Sonnentor! 🧡