La Teta: Bezlepkový švestkový koláč

Tento recept pochází od blogerky La Teta, která dobře ví, že kombinace švestek, máku a tvarohu je zkrátka nesmrtelná. Pokud jste ji ještě nezkusili, pusťte se do ní – věřte, že nelže, když říká, že je úžasná. 

Jaký robot na bezlepkové kynuté těsto použít? Odpověď vás možná překvapí: žádný nepotřebujete. Stačí ruční mixér s hnětacími háky. Bezlepkové těsto není třeba dlouze zpracovávat – „vytloukat lepek“ z něj stejně nelze, takže se tím zbytečně nezdržujte. U kynutí nesledujte čas, ale oči. Bezlepek má vlastní hlavu, a proto je nejlepší čekat, dokud těsto nezdvojnásobí objem, a v tu chvíli pokračovat. Překynuté těsto většinou končí v koši – v troubě už z něj totiž nic dobrého nevzejde.

Recept je vhodný pro pekáček o velikosti cca 20 × 30 cm.

TĚSTO

V troše mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinovou fólií a nechte zdvojnásobit.

Na pomoučené ploše těsto krátce propracujte, vyválejte do velikosti pekáče a vytáhněte okraje.

NÁPLŇ

  • 2 polotučné tvarohy v alobalu

  • sladidlo dle chuti

  • 100 ml mléka

  • hrst mletého máku (klidně více)

  • pokrájené švestky

Tvaroh oslaďte, prošlehejte s mlékem a vmíchejte mák. Náplň rovnoměrně rozetřete po těstu. Na tvarohovou vrstvu rozložte švestky řeznou stranou nahoru a vše zasypte drobenkou.

Bezlepkový švestkový koláč

 

Hledáte také další bezlepkové recepty? Na našem webu pro vás máme spoustu bezlepkových receptů na slaná jídla, ale i dorty, dezerty a vánoční pečení. Stačí si vybrat ten svůj!

Popup
Sleva až 15 % na značku Labeta

Vánoční pečení je za rohem! 🎄 Užijte si slevu až 15 % na celou značku Labeta - pouze tento týden! 🧡