Tento recept pochází od blogerky La Teta, která dobře ví, že kombinace švestek, máku a tvarohu je zkrátka nesmrtelná. Pokud jste ji ještě nezkusili, pusťte se do ní – věřte, že nelže, když říká, že je úžasná.
Jaký robot na bezlepkové kynuté těsto použít? Odpověď vás možná překvapí: žádný nepotřebujete. Stačí ruční mixér s hnětacími háky. Bezlepkové těsto není třeba dlouze zpracovávat – „vytloukat lepek“ z něj stejně nelze, takže se tím zbytečně nezdržujte. U kynutí nesledujte čas, ale oči. Bezlepek má vlastní hlavu, a proto je nejlepší čekat, dokud těsto nezdvojnásobí objem, a v tu chvíli pokračovat. Překynuté těsto většinou končí v koši – v troubě už z něj totiž nic dobrého nevzejde.
Recept je vhodný pro pekáček o velikosti cca 20 × 30 cm.
TĚSTO
-
200 g mouky Schär Mix Bread
-
40 g sypkého sladidla
-
100 ml 40% smetany ke šlehání
-
10 g čerstvého droždí
-
100 ml mléka
-
1 žloutek
V troše mléka rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a nechte vzejít kvásek.
Poté přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké těsto. Zakryjte ho potravinovou fólií a nechte zdvojnásobit.
Na pomoučené ploše těsto krátce propracujte, vyválejte do velikosti pekáče a vytáhněte okraje.
NÁPLŇ
-
2 polotučné tvarohy v alobalu
-
sladidlo dle chuti
-
100 ml mléka
-
hrst mletého máku (klidně více)
-
pokrájené švestky
Tvaroh oslaďte, prošlehejte s mlékem a vmíchejte mák. Náplň rovnoměrně rozetřete po těstu. Na tvarohovou vrstvu rozložte švestky řeznou stranou nahoru a vše zasypte drobenkou.

Hledáte také další bezlepkové recepty? Na našem webu pro vás máme spoustu bezlepkových receptů na slaná jídla, ale i dorty, dezerty a vánoční pečení. Stačí si vybrat ten svůj!
