Bezlepkový bramborový knedlík

Bramborový knedlík má široké množství využití. Můžete si ho dopřát například v kombinaci se zelím a uzeným masem, špenátem, jako přílohu k omáčkám, nebo z něj třeba vytvořit malé bramborové noky. Knedlík můžete uvařit domácí z vařených brambor, anebo si práci o dost zjednodušit a využít již hotové bezlepkové směsi na přípravu bramborového knedlíku. Přinášíme vám návod rovnou na obě varianty. 

Verze 1: Domácí bramborové bezlepkové knedlíky 

Co budete potřebovat:  

  • 500 g brambor uvařených ve slupce, varný typ A 
  • 1 vejce 
  • 1 lžička soli 
  • 1 lžička solamylu 

bezlepkove_knedliky_domaci_01

Postup: 

1. Den předem si uvaříme celé brambory ve slupce. Necháme zchladnout a uložíme do chladu do druhého dne. Brambory by měly být opravdu vychladlé a „vyschlé“, aby přebytečná tekutina nenarušila konzistenci knedlíků. Druhý den si uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.  

2. Pro ještě lepší konzistenci můžete zkusit polovinu množství nastrouhat na hrubém a druhou polovinu na jemném struhadle. K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, sůl a solamyl. Lehce propracujeme a pozvolna přisypáváme krupičku. Pokud použijete krupici, je ideální ji předem pomlít najemno. 

bezlepkove_knedliky_domaci_02

3. Těsto důkladně zpracujeme a ihned tvoříme klasické šišky, bochánky nebo kuličky. Případně i plníme připravenou náplní. Knedlíky hned ponoříme do vroucí vody a na mírném plamenu vaříme cca 20 minut doměkka. Po pár minutách je opatrně nadzvedneme např. lžící ode dna, aby se nepřilepily.

bezlepkove_knedliky_domaci_03

4. Uvařené knedlíky vyndáme, ideálně je zchladíme ve studené vodě, abychom zastavily proces vaření zbytečně nerozvařily a necháme okapat. Hotové knedlíky ještě párkrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily a vychladlé je nakrájíme na porce ostrým nožem namočeným ve vodě nebo nití. 

bezlepkove_knedliky_domaci_04


 Verze 2: Bramborové bezlepkové knedlíky z hotové směsi

Co budete potřebovat:  

  • 300 g bezlepkové směsi na bramborové knedlíky Labeta nebo Adveni 
  • 450 ml studené vody 

bezlepkove_knedliky_smes_01

Postup:

1. Hotovou směs přesypeme do mísy a přilijeme vodu. Vypracujeme hladké těsto a necháme chvíli odležet. Poté postupujeme stejně jako u domácích knedlíků, tzn. Knedlíky vytvarujeme do požadovaných tvarů a ponoříme je do vroucí vody. 

bezlepkove_knedliky_smes_02

2. Vaříme dle návodu cca 20 minut. Potom je také zchladíme a necháme okapat. Stejně tak je můžeme párkrát propíchnout vidličkou, aby unikla pára. Nakrájíme na porce a podáváme. 

bezlepkove_knedliky_smes_03 

Vyzkoušejte obě varianty a porovnejte tu vhodnější pro vás. Pokud nestíháte, hotová směs vám může velmi usnadnit práci. U domácí varianty se zase můžete pochlubit poctivou domácí prací. 

Popup
vyhodna_baleni

Objevte naše nová výhodná balení vašich nejoblíbenějších produktů po více kusech! Chytrý nákup, lepší cena 🧡