Bramborový knedlík má široké množství využití. Můžete si ho dopřát například v kombinaci se zelím a uzeným masem, špenátem, jako přílohu k omáčkám, nebo z něj třeba vytvořit malé bramborové noky. Knedlík můžete uvařit domácí z vařených brambor, anebo si práci o dost zjednodušit a využít již hotové bezlepkové směsi na přípravu bramborového knedlíku. Přinášíme vám návod rovnou na obě varianty.
Verze 1: Domácí bramborové bezlepkové knedlíky
Co budete potřebovat:
- 500 g brambor uvařených ve slupce, varný typ A
- 1 vejce
- 1 lžička soli
- 1 lžička solamylu
Postup:
1. Den předem si uvaříme celé brambory ve slupce. Necháme zchladnout a uložíme do chladu do druhého dne. Brambory by měly být opravdu vychladlé a „vyschlé“, aby přebytečná tekutina nenarušila konzistenci knedlíků. Druhý den si uvařené brambory oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Pro ještě lepší konzistenci můžete zkusit polovinu množství nastrouhat na hrubém a druhou polovinu na jemném struhadle. K nastrouhaným bramborám přidáme vejce, sůl a solamyl. Lehce propracujeme a pozvolna přisypáváme krupičku. Pokud použijete krupici, je ideální ji předem pomlít najemno.
3. Těsto důkladně zpracujeme a ihned tvoříme klasické šišky, bochánky nebo kuličky. Případně i plníme připravenou náplní. Knedlíky hned ponoříme do vroucí vody a na mírném plamenu vaříme cca 20 minut doměkka. Po pár minutách je opatrně nadzvedneme např. lžící ode dna, aby se nepřilepily.
4. Uvařené knedlíky vyndáme, ideálně je zchladíme ve studené vodě, abychom zastavily proces vaření zbytečně nerozvařily a necháme okapat. Hotové knedlíky ještě párkrát propíchneme vidličkou, aby se nesrazily a vychladlé je nakrájíme na porce ostrým nožem namočeným ve vodě nebo nití.
Verze 2: Bramborové bezlepkové knedlíky z hotové směsi
Co budete potřebovat:
Postup:
1. Hotovou směs přesypeme do mísy a přilijeme vodu. Vypracujeme hladké těsto a necháme chvíli odležet. Poté postupujeme stejně jako u domácích knedlíků, tzn. Knedlíky vytvarujeme do požadovaných tvarů a ponoříme je do vroucí vody.
2. Vaříme dle návodu cca 20 minut. Potom je také zchladíme a necháme okapat. Stejně tak je můžeme párkrát propíchnout vidličkou, aby unikla pára. Nakrájíme na porce a podáváme.
Vyzkoušejte obě varianty a porovnejte tu vhodnější pro vás. Pokud nestíháte, hotová směs vám může velmi usnadnit práci. U domácí varianty se zase můžete pochlubit poctivou domácí prací.