Domácí bezlepkový chléb je skvělou volbou pro ty, kteří hledají alternativu k tradičním klasickým chlebům, ale nechtějí slevit na chuti ani kvalitě. Upečte si tento domácí bezlepkový chléb s křupavou kůrkou na povrchu a měkkým středem uvnitř. Nyní můžete mít čerstvé pečivo na stole každý den!
Co budete potřebovat:
- 400 g bezlepkové mouky Schär Dunkel Rustico
- 100 g pohankové mouky (či jiné bezlepkové)
- 9 g soli
- 50 ml rostlinného oleje
- 10 g sušeného droždí
- 450 ml vlažné vody
- hrst semínek (např. slunečnicových)
- 1 lžička kmínu
Postup:
1. Do mísy nasypeme oba druhy mouk, přidáme sůl, olej, droždí, vodu, semínka a kmín. Vypracujeme kompaktní hladké těsto. V případě, že se těsto nadměrně lepí, přisypte trochu mouky. Poté vložíme do pomoučněné ošatky či mísy na kynutí a necháme přikryté utěrkou kynout 60 minut.
2. Troubu si předehřejeme na 200 °C. Než nám chléb vykyne, nahřejeme v troubě nádobu, ve které budeme chléb péct. Jakmile je nádoba předehřátá, opatrně do ní vyklopíme připravený chléb.
3. Formu s chlebem přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme cca 40 minut. Poté poklici odklopíme a dopékáme cca 15 minut do zlatavé kůrky. Po upečení chléb vyjmeme a necháme vychladnout na mřížce.
Chléb si můžete připravit čistě z hotové bezlepkové směsi či ji obohatit další jednodruhovou moukou. Zaexperimentujte také s různými druhy semínek, oříšků, sezamu nebo třeba vloček. Můžete je přidat dovnitř i jako posyp.