Velká laskonka jako zákusek, minilaskonky klidně jako vánoční cukroví. La Teta tentokrát zvolila klasickou velikost a dvě příchutě – pařížský krém a klasiku máslový krém s kokosem. Velkých laskonek z uvedeného množství vzniklo 22ks, malých bude opravdu hodně. Doba pečení bude hodně záviset na vaší troubě.

Ingredience:
- 3 bílky
- 200g sypkého sladidla ( cukr krystal, třtinový krystal)
- 85g strouhaného kokosu
Postup:
-
Bílky se sladidlem vyšlehejte nad parou v pevný sníh, do kterého zlehka vmíchejte kokos.
-
Přes šablonu naneste na pečící papír kokosový sníh.
-
Vložte do trouby vyhřáté na 110 stupňů a suše asi hodinu.
-
Upečené laskonky nesmí z vrchu lepit a jdou lehce oddělit od pečícího papíru. Nechte je úplně vychladnout. Pokud nebudete plnit tentýž den. Uzavřete je do dózy.
Pařížský krém:
- 190 ml smetany ke šlehání 40%
- 100g čokolády
Smetanu zahřejte, přelijte přes nalámanou čokoládu a míchejte do rozpuštění. Nechte zchladnout a přes noc uložte do lednice.
Druhý den vyšlehejte v hladký krém. Pokud se náhodou stane to, že krém při šlehání hrudkovatí, vložte nad páru – pomocí tohoto triku vyšleháte ultrahladký krém.
Máslový krém:
- 200g másla
- 2 lžíce kokosu
- pár kapek rumové esence nebo lžíce rumu
- sladidlo dle chuti a preferencí
- menší miska vanilkového pudinku
Máslo s pudinkem a sladidlem vyšlehejte v hladký krém, zašlehejte esencí a kokos.
Krémy plňte laskonky. Každý krém pokryl přesně polovinu laskonek.
Pro všechny, kteří se chystají na vánoční pečení jsme připravili spoustu receptů na bezlepkové cukroví, které si nesmíte nechat ujít! Na našem blogu najdete recepty třeba na bezlepkové trubičky, vanilkové rohlíčky i vánočku a spoustu dalších gluten free dobrot.
