Vafle jsou univerzální a hlavně jednoduchý pokrm, který si můžete připravit nasladko, ale i naslano. Využít je můžete jako rychlou snídani nebo delikátní dezert. Dle našeho receptu si připravte klasické sladké a hlavně bezlepkové vafle.
Náš tip: Nevlastníte vaflovač? Nezoufejte, pokud vaflovač běžně nevyužijete a chcete si vafle dopřát pouze jednou za čas, můžete si pořídit silikonovou formu, která je skladná a za pár korun.
Co budete potřebovat:
- 200 g bezlepkové mouky
- 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
- 1 sáček vanilkového cukru
- 50 g cukru krupice
- 2 vejce
- 150 g bílého jogurtu, alespoň 3,5 % tuku
- 20 ml rostlinného oleje
- 170 ml mléka
- špetka soli
Na dohotovení:
- bílý jogurt/tvaroh/šlehačka
- čerstvé ovoce
Postup:
- V míse smícháme mouku spolu s kypřicím práškem a oběma druhy cukru. Bílky oddělíme od žloutků. Bílky vyšleháme do tuha a žloutky smícháme s jogurtem a olejem a také vyšleháme. Pomalu, za stálého šlehání, přiléváme mléko.
- Nakonec vmícháme i sypkou směs a přidáme špetku soli. Do kompaktního těsta opatrně přimícháme sníh. Hotové těsto ihned vlijeme do připravených formiček (případně přímo do vaflovače) a vložíme do vyhřáté trouby.
- Pečeme při 180 °C do zezlátnutí, asi 15 minut. Necháme zchladnout, vyklopíme a podáváme například s jogurtem, rozvarem z malin a čerstvými malinami. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte třeba i slané vafle s krémovým sýrem, vejci, avokádem a rajčátky.
Rádi byste ušetřili čas? Zkuste již hotové vafle. I ty koupíte u nás na e-shopu. Samozřejmě 100 % bezlepek.